4 December 2020
Home / Nevoia de reforme / Lăzăroiu, Macovei și teoria așteptărilor raționale

Lăzăroiu, Macovei și teoria așteptărilor raționale

Sebastian Lăzăroiu postează:

LazaroiuBancul este de fapt unul clasic despre economiști (publicat de The Economist în 1984), cu aluzie la teoria așteptărilor raționale și la corolarul acesteia – ipoteza piețelor eficiente. Într-o piață eficientă nimeni nu poate să obțină un câștig deoarece toate profiturile au fost deja arbitraged away:

Un profesor de economie și un student de-al său merg pe stradă. La un moment dat studentul observă pe margine o bancnotă de 100 de euro.

– Uitați! O bancnotă de 100 de dolari, hai să o luăm! – zice studentul

– Imposibil – răspunde profesorul. Dacă ar fi existat o bancnotă atunci ea ar fi fost deja luată până acum.

Economist

Gluma reluată de Sebastian Lăzăroiu nu face decât să arate cât de imperfectă (ca să fiu gentil) este “piața politică”, populată de tot soiul de rable. În jargon economic, ne aflăm într-un echilibru prost. Din păcate, problemele de acest gen nu au o soluție simplă. Nu există Albă ca Zăpada sau Făt Frumos care apare și brusc strică tot feng shui-ul “sistemului”, repunând lucrurile în matca lor optimă. Pentru ca economia sau politica să ajungă într-un echilibru bun este necesar un șoc exogen sau un big push intern, sau o combinație între cele două…. oricum, ceva care să semnalizeze în mod credibil calitatea unei noi oferte politice. Nu mi se pare că această condiție este îndeplinită în prezent. Poate dacă Monica Macovei era comisar european sau dacă s-ar fi perindat pe aici în sprijinul său Papa și cu Patriarhul sau dacă am fi într-un moment de criză extremă…

 

0 Shares
Share
Tweet
Share