27 October 2020
Home / Articole / La reducere, statul încasează mai multe impozite!

La reducere, statul încasează mai multe impozite!

Deși în luna iunie peste o treime din produsele cumpărate de români au fost taxate cu TVA de 9% în loc de 24% și deși CAS a fost redus cu 5 p.p., recolta de taxe la buget merge peste așteptări și, mai cu seamă, peste producția de taxe înregistrată anul trecut. Din datele oferite de ANAF și ministerul finanțelor, situația încasărilor la buget pe primul semestru arată cam așa:

Colectarea taxelor pe primul semestruAcesta este efectul creșterii economice și al terorii instituite de ANAF. Acum primești bon fiscal de la orice covrigărie sau șaormerie. Cum vă ziceam, dat fiind că industria alimentară este principalul evazionist al țării, scăderea TVA la alimente a fost, din acest punct de vedere, o măsură foarte oportună, deoarece a creat stimulentul potrivit pentru creșterea colectării.

Câtă vreme guvernul folosește banii adunați pentru a reduce povara fiscală, lucrurile sunt în regulă. Chiar dacă scăderea CAS ar fi fost de preferat reducerii TVA.  Remember: dacă am îmbunătăți suficient colectarea, statul român (cu tot restul agențiilor sale falimentare cu tot) ar putea funcționa cu doar 2 taxe. Cu precizarea că îmbunătățirea colectării ar trebui să se deruleze, ca și până acum, simultan cu reducerea taxelor, altfel este inconsistentă din punct de vedere politic; dacă statul s-ar concentra doar pe raidurile ANAF, după ce s-ar vedea cu sacii de bani în căruța bugetară, ar mai reduce impozitele la sfântul așteaptă.

Două lucruri pot periclita reușita unei astfel de reforme fiscale:

1. Derapajul cheltuielilor publice. Aici deja guvernul cheltuie semnificativ mai mult cu salariile decât anul trecut, iar cheltuielile vor crește datorită modificării salariului minim și altor măsuri.

2. Lobby-ului politic contrar făcut de genul de analiști care au dat-o în bară cu brio în Grecia, și pe care îi vedem opunându-se scăderii în continuare a impozitelor în România. Înainte de a le da crezare, uitați-vă pe graficul de mai jos, ca să vedeți cum previziunile macroeconomiștilor mainstream s-au dus în bălării.

Previziunile Troicii

 

86 Shares
Share
Tweet
Share