27 October 2020
Home / Analiză-Statistică / La productivitatea muncii, România este melcul Europei de Est

La productivitatea muncii, România este melcul Europei de Est

Productvitatea orară a muncii, cum a evoluat față de ultimul an de boom economic în cele mai importante țări din Europa Centrală și de Est. Puteam să mai adaug pe grafic Slovenia sau țările baltice dar situația devenea și mai ridicolă. Sincer, nu înțeleg foarte exact de ce a crescut atât de puțin productivitatea muncii în anii de criză economică și după aceasta, dar graficul ilustrează ideea că guvernanții României din această perioadă (Băsescu-Boc) au ratat șansa de a reforma economia. Este adevărat că în 2013 productivitatea a înregistrat un salt, dar nimic concludent nu se poate spune pe baza unui singur an.

Productivitatea 1

Acum, e adevărat că această statistică a productivității muncii trebuie demitizată. Ea exprimă media productivității unor sectoare care, precum cel financiar-bancar, au avut o contribuție negativă la creșterea bunăstării României. Să ajungi să ai 30% credite neperformante înseamnă că ai muncit mult și prost. Ba pe deasupra, ai mai distorsionat și economia în ansamblu și i-ai îndreptat și pe alții pe căi greșite. Ce vreau să spun, în anii de boom economic productivitatea orară a muncii a crescut considerabil, peste ritmurile înregistrate în Polonia de pildă. Dar această creștere de productivitate nu a însemnat că economia României a devenit mai competitivă. Din contră, România înregistra unul din cele mai mari boom-uri din Europa, construind și producând în mod nesustenabil. Deci o oarecare scădere a productivității în timpul crizei, pe măsură ce economia se descotorosea de afacerile nerentabile întreprinse pe principiul “Hai să o deschidem acum, că or să vină clienții mai târziu”, era de așteptat.

Este la fel de adevărat însă că și în țările baltice, campioane la boom-ul economic, productivitatea a crescut la fel de mult. Dar știți ceva? Productivitatea muncii în Lituania sau Letonia și-a revenit rapid după criză. În Lituania a scăzut într-un singur an, în 2009, iar acum este cu 20% mai mare decât în momentul de vârf al boom-ului.

Concluzia? Dificil de tras, doar dacă ținem cont de alți factori putem să dăm o semnificație serioasă graficului de mai sus. Aș zice că România nu a exploatat șansa de a-și epura economia de clasa antreprenorială falită, ceea ce nu este de mirare având în vedere clientelismul de la noi, și nici nu a luat măsuri care să stimuleze cu adevărat mediul de afaceri și să facă munca rentabilă. Important nu este ca productivitatea muncii să crească cu orice preț, acum e clar. Dar totuși trebuie să crească dacă visăm să ajungem din urmă Occidentul.

[layout show=”1″]

 

1 Shares
Share
Tweet
Share