14 August 2020
Home / Articole / Jurnalistul care bate economistul

Jurnalistul care bate economistul

De ceva vreme mă gândesc la instituirea unui premiu pentru jurnaliștii care se remarcă prin tenacitatea și fermitatea cu care apără proprietatea privată și economia de piață, prin farmecul condeiului și prin puterea explicativă a analizei. Abia am citit acest articol scris de Florin Rusu în Săptămâna Financiară și sunt mai hotărât ca niciodată să îmi duc demersul până la capăt. Voi detalia atunci când voi reuși. Deocamdată, delectați-vă cu articolul De ce am boicotat greva fiscală?

Pentru că nu mă identific cu organizatorii şi cu atât mai puţin cu ideile avansate de aceştia. Pen­tru că ei protestează împotriva simptomelor, nu a cauzelor…

În economie, coada semnalează o penurie, e simptomul existenţei unei cereri prea mari pentru un bun produs în calităţi insuficiente. Iar de­claraţiile celor prezenţi în faţa sediului MFP confirmă existenţa cererii: noi vrem să plătim noile taxe, dar nu aşa. Revendicările lor seamănă cu cele ale consumatorilor care fac lobby pen­tru comerţ modern: nu mai vrem să cumpărăm din pieţe, preferăm su­permarketul şi în special mall-urile. Se va umple ţara de mall-uri ANAF, computerizate, dar şi cu milieu pe mo­nitor, ca în biroul ministrului fi­nan­ţelor, care s-a autodeclarat un analfabet al erei digitale. Niciunul dintre participanţi nu a pus sub semnul în­tre­bării impozitele impuse. De ce trebuie să aibă statul monopolul asi­gurării bătrâneţii mele? Boc susţine că s-a gândit la binele meu, şi nu la de­ficitul sistemului falimentar de pen­sii publice, dar, potrivit noilor pre­vederi menite a mă proteja, pentru a ieşi la pensie cu stagiul de cotizare complet ar trebui să muncesc 100 de ani…

Ministrul finanţelor îi acu­ză, mai mult sau mai puţin voalat, pe zia­rişti de „evaziune fiscală”. Aceştia îşi me­rită soarta, şi-au făcut-o singuri, cu mâna lor, când au sus­ţi­nut „lupta pen­tru combaterea evaziunii fiscale”, neînţelegând (din varii mo­tive, ma­jo­ri­tatea intelectuale) că eva­ziunea (ter­men în care ziariştii, Fiscul şi consultanţii fiscali introduc de-a valma con­­trabanda, dar şi optimizarea fis­ca­lă) e o formă de hedging împotriva abuzului fiscal şi birocratic al statului.

Se pare că statul a receptat cum se cuvine protestul civic și se pregătește de dublarea cotizațiilor sociale pentru cei plătiți pe drepturi de autor. Mingea este iarăși în terenul jurnaliștilor.

0 Shares
Share
Tweet
Share