31 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Jocurile foamei bugetare (II): cine este responsabil pentru creșterea cheltuielilor?

Jocurile foamei bugetare (II): cine este responsabil pentru creșterea cheltuielilor?

Dacă tot se caută țapi ispășitori pentru derapajul bugetar, aș sugera autocritica. E eficientă și sănătoasă, chiar dacă în politică nu ajungi prea departe cu ea. De bine de rău recolta de impozite a mers binișor, în schimb cheltuielile au ieșit în decor: cheltuielile bugetare sunt cu 7 miliarde lei mai mari decât cele de anul trecut (veniturile au crescut cu 6).

Cheltuieli bugetare

Statul român cheltuie mai mult de la an la an, mizând pe faptul că economia crește de la sine și o să îi plouă în gură cu impozite. Guvernele par la fel de dependente de cheltuieli (populiste) precum un bețivan de sticla de rachiu; dar, spre deosebire de bețivanul care, bântuit de remușcări, mai promite din joi în Paște că se va da pe brazdă și că își va achita datoriile, guvernele noastre se angajează solemn că vor fi și mai iresponsabile – că vor cheltui mai mult de la an la an.

Se vede clar unde au crescut cel mai mult cheltuielile: la salariile bugetarilor și la cumpărarea de bunuri și servicii.

Principalele cheltuieli

Cheltuielile de personal au atins aproape nivelul din 2009. Cheltuielile cu bunuri și servicii sunt cu 6 miliarde mai mari ca în 2009. De asemenea, tradiția guvernării pe datorie a dus la creșterea chetuielilor cu dobânzile: statul a plătit până în septembrie 1 miliard de euro în plus față de perioada similară din 2009 în contul datoriei publice. Banii contribuabililor, care nu au fost întrebați în vreo campanie electorală dacă vor să devină datornici, care nu au fost chemați la vreun referendum pe această temă, cărora nu li s-a spus că vor da pe dobânzi jumătate din bugetul educației. Deocamdată. Pentru că „credibilitatea” statului român despre care se spun atâtea povești zilele astea și capacitatea lui de a se împrumuta ieftin depind de fapt de politica inflaționistă dusă de SUA & Co. Câtă vreme ei tipăresc bani și țin dobânzile real-negative, putem și noi să ne întindem mai mult decât ne este plapuma. Dar, dacă panica se va instala pe piețele financiare și rata dobânzii se va dubla sau tripla, atunci o să fie cu adevărat interesant.

Cheltuieli de personal

Cheltuieli cu bunuri

Cheltuieli cu dobanzile

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share