27 October 2020
Home / Economişti / Jeffrey Sachs: economia nu are nevoie de stimularea consumului, ci de investiții

Jeffrey Sachs: economia nu are nevoie de stimularea consumului, ci de investiții

Unul dintre cei mai cunoscuți economiști contemporani, Jeffrey Sachs (Columbia University) ia poziție împotriva duetului Summers-Krugman și a ideii acestora că economia are nevoie de o rată negativă a dobânzii și de mai multă inflație pentru a crește. Am criticat această opinie în Goana după dobândă negativă în epoca raționalității descrescânde. Acum este amuzant să văd că cei doi economiști sunt contrați de un confrate de stânga, care a devenit celebru prin politicile intervenționiste și asistențiale pe care le-a promovat în lumea a treia. Doar că nici măcar Jeffrey Sachs nu mai rabdă ideile năstrușnice ale lui Krugman și Summers și îi arde la temelie:

Este foarte frustrant să-l văd pe Paul Krugman cum scrie din nou despre stagnarea economică în care ne aflăm, examinând problema atât de superficial încât politicile sale preferate de stimulare nu vor rezolva nimic. Bineînțeles, este și mai rău să aud același lucru de la Larry Summers, pe care Krugman îl citează favorabil. Summers a fost arhitectul politicilor economice ale lui Obama în timpul primului mandat al acestuia, și vine acum să ne spună că măsurile guvernului nu au funcționat.

Medicamentul politic susținut de Sachs este stimularea investițiilor:

Ei încearcă să remedieze criza stimulând consumul. Aceasta este o eroare. Avem de-a face cu o scădere a investițiilor deoarece barierele politice, financiare și de reglementare din calea investițiilor eficiente nu au fost înlăturate.

Absolut corect. Doar că nu cred că Sachs are cea mai potrivită definiție a “investiției eficiente”. Eficient înseamnă profitabil. Economia nu crește decât prin investiții profitabile, adică prin alocarea resurselor către cele mai urgente nevoi ale publicului. Dacă reducem fiscalitatea și micșorăm rolul statului, piața va face restul.

6a01053662532b970c010536c5d634970b

Poate aude acest lucru și cineva de la guvern. Înțeleg că se pregătește în secret un plan de stimulare a consumului. Poate n-ar fi rău să se schimbe, tot în secret, într-un plan de liberalizare a pieței și de stimulare a inițiativei private, cu adevărat productive. Vă spuneam că România investește destul de mult, o face însă cu randamente foarte mici comparativ cu Polonia. Ideea nu este să stimulăm investițiile publice sau să susținem unele investiții private prin subvenții, garanții, comenzi de stat, ci să stimulăm competiția și acumularea de avuție prin mijloace oneste.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share