18 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Japonia impune o cotă de 30% pentru reprezentarea femeilor în conducerea corporațiilor

Japonia impune o cotă de 30% pentru reprezentarea femeilor în conducerea corporațiilor

Guvernul condus de Shinzo Abe a planificat câte femei trebuie să fie în conducerea corporațiilor: cel puțin 30% până în anul 2020. În prezent doar 1,6% din pozițiile de conducere sunt deținute de femei.

Abe nu a venit cu o noutate. Din ce în ce mai multe guverne au decis să impună cote obligatorii mediului de afaceri în ceea ce privește numărul femeilor care ocupă poziția de director. În Germania, de exemplu,  se intenționează ca firmele listate la bursă să aibă în componența consiliului de administrație 30% femei până în 2016, iar Uniunea Europeană merge în direcția unei politici de discriminare pozitivă pentru femei, astfel încât s-ar putea ca și în  România să vedem multe femei urcând peste noapte în poziții de conducere.

6a010536d9e591970c0133f5c3b09e970b

Ce este interesant însă în cazul Japoniei este faptul că impunerea acestei cote pare să aibă mai puțină legătură cu politica de discriminare pozitivă și mai multă cu politica de stimulare a economiei. Abenomics – pe scurt planul primului ministru de a impulsiona economia prin politici inflaționiste și cheltuieli iraționale – este acum completat de o altă măsură care are tot atât de multă legătură cu eficiența economică pe cât are literatura SF cu performanța culinară. Sau probabil geniul care conduce Japonia și-a dat seama că femeile cheltuie mai mult decât bărbații, iar asta este exact ce îi trebuie unei țări ca să iasă din deflație.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share