21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Iulian Urban propune interzicerea creditării în valută

Iulian Urban propune interzicerea creditării în valută

Iulian Urban a propus interzicerea creditelor imobiliare în euro “într-o ţară care nu produce nimic şi merge pe consum”. Evident, această motivație este puerilă. Dacă în România nu s-ar produce nimic și nu s-ar plăti impozite, atunci nu ar avea domnia sa de unde să își încaseze salariul de parlamentar. În România se produce: mult-puțin e altă problemă. Dacă domnul Iulian Urban vrea să își valorifice mai bine idea i-aș sugera să o aplice strict la cei care nu produc (pentru piață), adică la cei care consumă (din taxele plătite de cei care produc): în frunte cu parlamentarii.

Acum să nu credeți că vorbesc serios, încercam doar să dau o noimă celor spuse de susținătorul proiectului de lege. În opinia mea fiecare ar trebui să fie liber să ia credite în orice monedă vrea. Problema reală a țării nu este că mulți s-au îndatorat în valută, ci că statul a sponsorizat acest business prin cvasi-fixitatea cursului de schimb și, mai nou, prin salvarea de la faliment a celor care au dat greș (bancheri, dezvoltatori imobiliari ș.a., folosind banii de la FMI și derulând programe de genul Prima Casă – bani care acoperă pierderile bancherilor și care țin piața imobiliară artificial de sus). Așa că eu sunt pus să plătesc oalele sparte de alții. Fin intelectual, domnul Urban opinează că nici eu nici cei care au spar oalele nu ar trebui să mai luăm credite în valută. Mda.

“Senatorul a mai spus că românii nu ar fi făcut atât de multe credite în valută, problema cursului de schimb nu ar fi fost atât de mare pentru România.”
He, he, măi să fie! Dacă românii nu ar fi luat niciun credit în valută, ba mai mult, nu ar fi cumpărat nimic în valută, atunci problema cursului de schimb ar fi fost zero! Căci fără schimburi internaționale nu servește la nimic să ai piață valutară! So what? Asta înseamnă că nu e bine ca românii să fie liberi să se angajeze în schimburi externe? Greu cu geografia… adică economia.

Ce-ar trebui să afle domnul Iulian Urban este că orice interdicție care afectează libertatea schimburilor dăunează diviziunii muncii. Cu cât indivizii pot interacționa mai mult, cu atât diviziunea muncii are loc să se adâncească și cu atât avantajele comparative își pot face simțită prezența în beneficiul tuturor participanților la schimb. De asemenea, ar trebui să îi povestească cineva despre piața neagră.

0 Shares
Share
Tweet
Share