22 September 2020
Home / Articole / Italia, premiată de „piețe” pentru că… s-a îndatorat mai tare

Italia, premiată de „piețe” pentru că… s-a îndatorat mai tare

Data viitoare când îi mai auziți pe Liviu Voinea sau pe Cristian Socol vorbind despre recâștigarea credibilității României în fața investitorilor străini în ultimii 2 ani sau despre dobânzile mici la care reușește să se împrumute performantul guvern Ponta, nu vă mai obosiți să dezlegați misterul. Guvernul Ponta are la fel de multă baftă ca guvernul Tăriceanu, pe timpul căruia economia beneficia de „investiții” străine masive și putea suporta creșteri populiste de cheltuieli publice. Așa cum a arătat istoria și ne-a demonstrat chiar Liviu Voinea în cartea lui „Sfârșitul economiei iluziei”, respectivele investiții erau de fapt în bună măsură intrări speculative de capital; companiile românești se îndatorau pentru a cumpăra terenuri și pentru a construi mall-uri. „Credibilitatea” României era atunci la cote maxime, ca și în prezent; la fel și haosul investițional.

Dar oricât de mare este această “performanță” cu care se laudă guvernul, ea pălește în fața “succesului” realizat de cea mai importantă economie din grupul statelor eșuate, cunoscut și sub numele de PIIGS. Este vorba de Italia. Credibilitatea Italiei, oameni buni, a crescut la fel ca a României. Din 2011 încoace Italia se împrumută din ce în ce mai ieftin: în anul 2011 randamentul obligațiunilor pe 10 ani era de 7%, în 2012 era de 6%, iar acum a scăzut până la 3%. Dar ce este și mai tare, este că datoria publică a Italiei a crescut în acest interval: de la 120% din PIB în anul 2012 la 133% din PIB în prezent. Deci, statul italian este mai îndatorat ca oricând dar el se împrumută din ce în ce mai ieftin. Se cheamă “bună guvernare”: să conduci iresponsabil o țară și să fie premiat pentru asta!

Italy yield

Italy debt

Cum ziceam, nu vă bateți capul. Piața financiară actuală și-a pierdut total capacitatea de a acționa ca o busolă a economiei, de a aloca corect resursele. Nu este nici o piață, de fapt, ci doar un fluviu de bani tipăriți de băncile centrale care au îmbătat pe toată lumea și au creat o euforie similară cu cea existentă înainte de criză.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share