18 September 2020
Home / Despre BNR / „Isărescu te iubim, că ca tine nu găsim!”

„Isărescu te iubim, că ca tine nu găsim!”

Suspectă graba cu care guvernatorul BNR a răspuns la comanda politică de promovare a programului “Prima casă”. Se zvoneşte că Mugur Isărescu vrea să îşi asigure încă un mandat la conducerea băncii centrale. Asta schimbă datele problemei, nu-i aşa, fiindcă pentru un scop atât de nobil ce nu face omul?!

Şi are toate şansele să îşi atingă scopul, pentru că, după cum discutam zilele trecute într-un cerc de prieteni, este personajul public – politic, în esenţă – cu cea mai bună imagine. Lumea crede în el aproape la fel de mult pe cât crede în Biserică. E rentabil să faci poze cu Isărescu. Aşa că, în contextul ăsta nici nu trebuie să facă prea mari eforturi, clasa politică îl va sprijini.

Este totuşi regretabil că am ajuns aici. Iar vinovaţi sunt în bună măsură economiştii şi jurnaliştii din domeniu care, în toţi aceşti ani, l-au ridicat în slăvi. E drept, România nu e un caz aparte. În SUA “maestrului” Greenspan aproape că i s-a construit un templu. Noroc că a venit criza şi i-a mai pătat onoarea. Dar, în continuare, cîştigă milioane de speech-uri-le pe care le ţine în diverse locuri.

Oare ce vedem la aceşti oameni? De ce ne par aşa inteligenţi şi infailibili? În fond, sunt la fel de “buni” ca restul conducătorilor pe care îi avem, altfel nu ar rezista în postul pe care îl ocupă decenii la rând. De ce nu îi ia nimeni la rost zdravăn, aşa cum se întâmplă cu ceilalţi demnitari? (Personal am încercat aici şi aici)

Cred că răspunsul ţine de faptul că cei mai apreciaţi economişti se află pe statul de plată al unei bănci, dacă nu chiar pe cel al băncii centrale. Există foarte puţini economişti buni dezinteresaţi. Majoritatea s-au integrat în sistem, pentru că… e rentabil.

0 Shares
Share
Tweet
Share