13 August 2020
Home / News / Invitație pentru jurnaliști

Invitație pentru jurnaliști

Nu este o crimă să fii ignorant în economie, o disciplină specializată și care este, la urma-urmei, considerată de mulți „știința sumbră”. Dar este un semn de totală iresponsabilitate să îți exprimi opinia vociferând pe teme economice câtă vreme ai rămas în această stare de ignoranță.
(Murray Rothbard)

În această toamnă vom inaugura Centrul de Economie Politică și Afaceri Murray Rothbard la Universitatea Româno-Americană. Centrul își propune să susțină educația și cercetarea în domeniul economic și al politicilor publice din perspectiva Școlii Austriece de economie. Considerăm că această perspectivă, arestată în timpul comunismului de miliția cărților, merită scoasă din uitare și revigorată.

Fundația nu putea fi alta decât constituirea unei biblioteci selecte, care să furnizeze celor interesați instrumentele necesare instruirii economice de calitate. Deocamdată avem operele complete a doi din principalii gânditori ai Școlii – Ludwig von Mises și Murray Rothbard – plus numeroase lucrări aparținând altor economiști de marcă, multe cărți unicat în România, ba chiar mai mult, greu de găsit la vreun think-thank din Europa. Sperăm ca la momentul inaugurării să ne putem lăuda cu mai multe.

În cadrul Centrului am proiectat un program pentru jurnaliști – Mastering Economic Journalism – care va include pentru început un workshop dedicat crizei și politicilor de „relansare”: De ce politicile actuale sabotează ieșirea din criză? Participarea nu costă nimic. Dar nu din acest motiv este o ofertă de nerefuzat.

Vă amintesc că economiștii Școlii s-au remarcat prin faptul că au anticipat atât criza actuală cât și Marea Depresiune și au avertizat din timp asupra consecințelor creșterii rolului statului în economie, consecințe pe care astăzi le plătim fiecare cu vârf și îndesat. Pentru jurnaliști, înțelegerea explicațiilor austriece (premiate cu un Nobel prin Friedrich Hayek) este importantă din două motive: (1) le oferă oportunitatea de a aborda problemele economice veritabile evitând capcana falselor subiecte și a temelor fără profunzime și (2) le sporește capacitatea de sinteză și abilitatea de a prezenta pe înțelesul tuturor subiectele luate în discuție. În fond, „modul economic de gândire” dobândit grație contribuțiilor științifice impresionante ale Școlii Austriece a consacrat un jurnalist ca Henry Hazlitt, autorul celebrei „Lecții de economie”, una dintre cele mai bine vândute lucrări de economie din toate timpurile.

Îi mulțumesc lui Dan Popa pentru reclamă! Cei interesați sunt rugați să mă contacteze: [email protected]

0 Shares
Share
Tweet
Share