20 October 2020
Home / Alexandru Butiseaca / Învatamantul superior: imbinare intre spaghetti bolognese si maţe romanesti

Învatamantul superior: imbinare intre spaghetti bolognese si maţe romanesti

Nici nu apuca bine studentul sa se prinda care domeniu ii este mai apropiat(vocatia, va să zică) că, a si absolvit facultatea, fiind inghesuit cu repeziciune la poarta pietei muncii.
Birocratii experti in educatie stiu precis cum sa isi modernizeze si imbunatateasca sistemul bolognian: cat mai multe diplome si cat mai putina carte; producerea de specialisti pe banda rulantă a vietii ( ca puii din documentarul Baraka); dezvoltarea de abilitati necesare doar in interiorul companiilor (in cel mai bun dintre cazuri); conturarea personalitatii studentului prin incurajarea acestuia sa-si petreaca timpul liber la televizor – ajuta foarte mult cursurile plictisitoare cu dictare cat mai multa (ca sa compenseze mediocritatea profesorului ); cu privire la articole: disparitia legii bunului simt si aparitia criteriului cantitatii (cu cat mai mult cu atat mai bine,injectii cu C-uri,B-uri,B plusuri);evaluarea activitatii si performantelor din universitati cu sublerul etatist ARACIS; indepartarea oricarui accident de educatie din afara curriculei(caci diversitatea dezorienteaza studentul la mansarda nu-i asa?); transformarea „găunoasei” relatii de tipul maestru – discipol intr-una intre un mic functionar transmitator de stiri încalcite si un îngurgitator stick pe doua picioare.
Cum sint combatute vechile conceptii? Simplu se executa urmatoarele exact pe dos: Wilhelm von Humboldt: „Scopul unei Universitati este sa educe mintile, nu sa produca experti”;
L.W. Mises :” obiectivul universităţilor nu este doar predarea unor cunoştinţe, ci şi promovarea cunoaşterii şi a ştiinţei. Datoria profesorului universitar nu este doar de a le transmite studeţilor un complex de cunoştinţe stabilite de către alţi oameni. El este ţinut să contribuie la augmentarea acestei cunoaşteri, prin propria sa operă” – eventual printr-un doctorat la Chisinau.
Nicolae Steinhardt:„Sa nu savirsim regretabila eroare de a lua drept scriitori pe simpli facatori de carti si drept oameni de cultura pe simplii memorizatori de informatii”.
Imi place sa cred ca dispun de o mica doctorie impotriva birocratiei din mediul academic( o folosesc si ca pe un pai prin care inspir viată si respir liniste in sistemul Bologna.Iată buruiana de leac: imersiunea in lectură.
Asadar,dumneavoastra de ce scut dispuneti împotriva birocratiei universitare?

0 Shares
Share
Tweet
Share