24 October 2020
Home / Articole / Întreprinderea socialistă de jandarmi vs. huliganii

Întreprinderea socialistă de jandarmi vs. huliganii

Și iată eficiența statului la nivelul maxim! O demonstrație a, să zicem, 2000 de persoane, este perturbată de, să zicem 100 de huligani. Abia rezistând, se înțelege, în fața noianului de jandarmi bine organizați și inteligent conduși, aceștia vandalizează un bulevard întreg și pun un foc de tabără pe șosea. După care, definitiv nimiciți de forțele de securitate, se dispersează în Centrul Istoric care devine pagubă colaterală.

Stau și mă gândesc: cred că dacă însumăm paznicii magazinelor de pe lângă Cocor deschise în timpul zilei adunăm un număr mai mare decât huliganii care au demonstrat acum nu că “Buturuga mică răstoarnă carul mare”, ci că inițiativa privată a unei cete de anarhiști ridiculizează plutoanele de jandarmi special echipați și instruiți și plătiți de stat.

Nimic nu s-a schimbat de-a lungul timpului. Ba nu, greșesc! Întreprinderea de poliție este acum dotată cu ultimele gadgeturi – văd că fiecare jandarm are aparat de comunicație după ureche – cumpărate din banii cetățenilor, inclusiv ai celor care acum demonstrează în Piața Universității, în bună măsură – cumplită ironie a sorții! – pentru menținerea rolului statului în societate. În rest, a rămas la fel de eficientă ca și găurile negre din industrie.

Să admitem: o asemenea manifestare de incompetență nu a fost văzută niciodată în domeniul întreprinderii private (de securitate). Îndemn atunci la privatizarea străzilor. La privatizarea producției de securitate. Ca simplu cetățean, nu neapărat ca economist. Mi se pare că funcționează. Nu am văzut, de pildă, ca atunci când hoții sau pungașii dau iama într-un mall, firma de pază să se facă că îi fugărește pe culoare cu gaze lacrimogene. Așa ceva există doar în strategiile klingoniene ale funcționarilor statului – care, nota bene! – o aplică la o scară balșoi, adică în centrul Bucureștiului.

UPDATE
Dacă manifestă în continuare aceeași eficiență cred că până dimineață forțele de ordine vor reuși performanța de a gira devastarea drumurilor până în Berceni!

UPDATE
În acest articol postat în 2010 scriam:
“Poliția poate fi disponibilizată în bună măsură, locul ei urmând a fi luat de companiile private de securitate. Poliția și Jandarmeria consumă anual peste 6 miliarde de lei, adică 1,5 miliarde de euro. Această cifră reprezintă de 70 de ori cifra de afaceri a BGS, care are 3000 de angajați. Faceți un calcul simplu și vedeți câți agenți de securitate ne-am putea permite cu acești bani (țineți cont și de faptul că BGS are profit și că o parte din clienții companiei sunt instituții publice, cu dare de mână)”.

0 Shares
Share
Tweet
Share