15 August 2020
Home / Articole / Indicele costului dragostei la maxim istoric de Valentine’s Day

Indicele costului dragostei la maxim istoric de Valentine’s Day

Dragostea costa. Si cineva s-a ocupat sa masoare acest cost. In SUA indicele costului dragostei a crescut in acest an cu 2,3%. Aceasta valoare este usor mai mica decat cea inregistrata anul trecut – 2,4% si semnificativ mai redusa decat cea din 2012 – 4,8%. Dar este mai mare decat arata evolutia indicelui costului vietii calculat de Social Security Administration, care este de doar 1,5%, ceea ce arata ca inflatia relevanta pentru indragostitit este cu totul alta – mai mare – decat inflatia americanului mediu.

Indicele costului Valentine's Day vs CPI

Indicele anual al costului dragostei (Cost of Loving Index) este calculat de Houston Asset Management, o firma de consultanta financiara, si urmareste evolutia preturilor a noua cadouri (produse sau servicii) cumparate in mod traditional de Ziua Indragostitilor: buchete de flori, ciocolata, vin, lenjerie, parfum, felicitari, bilet de cinema, cravata si cina in oras. In acest an, cele mai mari scumpiri din cadrul cosului de cumparaturi de Sf. Valentin s-au inregistrat la cravate (6,6%), acestea find urmate de cina romantica in oras (cu 6,4% mai scumpa) si de biletele la cinema (4,7%). In schimb, vinul (Chardonnay) s-a ieftinit cu 10,56% fata de anul trecut. Pretul celorlalte produse a ramas neschimbat. Practic, inflatia destul de mica a preturilor cosului de Sf. Valentin se datoreaza ieftinirii puternice a vinului, cauzata de cresterea productiei.

Potrivit National Retail Association, o treime din persoanele care fac cadouri de Valentine’s Day aleg trandafirii ca sa-si exprime iubirea, iar un buchet de 12 trandafiri costa 129,07 dolari, la fel ca anul trecut. O cutie de ciocolata in forma de inima costa 100 de dolari, ceea ce reprezinta o scumpire cu 15 dolari fata de anul 2004.

Indicele costului dragostei a fost calculat prima data in anul 2000. In acel moment o iesire la cinema pentru doua persoane costa doar 8,50 dolari, fata de 22 dolari in prezent. In schimb o sticla de Chardonnay produs al potgoriilor din California putea fi cumparata in anul 2000 cu 26 dolari, iar acum cu 23,12.

In aceasta situatie, in SUA cea mai buna reteta de celebrat Valentine’s Day este sa ramai acasa in compania unei sticle de vin si sa ii trimiti prietenei o felicitare prin posta.

0 Shares
Share
Tweet
Share