20 September 2020
Home / Articole / În sfârșit! Băncile grecești se închid

În sfârșit! Băncile grecești se închid

179 Shares

După lupte seculare care au durat câteva săptămâni s-a ajuns și la finalul telefonat, care era evident de pe 28 mai – ziua în care primul ministru al Greciei i-a acuzat pe politicienii vest-europeni că urmăresc – Doamne ferește! – “abolirea democrației în Europa”. Orice era admis, orice se putea spune: că austeritatea nu a funcționat, că bancherii fură, că inegalitate, corupție, moștenire istorică și alte bla-bla-uri. Dar să-i critici pe occidentali la democrație, tocmai pe ei care, vorba aceea, s-au născut democrați și respiră democrație ori de câte ori deschid gura – în rest mirosind a maoism și a chiulangeală – asta este prea de tot. Asta este aroganță grecească.

Era clar în acel moment că negocierile pentru evitarea intrării în faliment sunt terminate. Ceea ce istoria a și constatat.

Restul e doar poezie, pardon, propagandă pură. Ia uitați ce spunea Varoufakis cu doar 5 ore înainte să se afle că băncile vor fi închise luni: că nici vorbă de controlul capitalului. Așa ceva e de negândit câtă vreme Grecia e în zona euro. Că guvernul se opune unei asemenea trebușoare.

Varoufakis

 

Mda. Trageți apa.

Cum sistemul bancar grec era pe perfuzii de lichidități de la BCE, era clar că guvernul grec nu este în măsură să se pronunțe pe o asemenea problemă. Pentru că nu depinde de el. Dacă Grecia ar fi avut propria monedă pe care guvernul ar fi putut să o tipărească în voie, atunci guvernul putea să zică orice. Putea să țină băncile deschise până poimâine anul viitor trimițându-le saci cu bani direct de la imprimeria națională. Dar nu așa stau lucrurile.

Băncile grecești depind de sprijinul BCE. Care sprijin a crescut constant în ultimele luni, pe măsură ce capitalul a început să fugă. Probabil în ideea ca oamenii cu bani și corporatiștii întârziați să aibă timp să-și retragă banii. După care astăzi, pe fondul accelerării retragerii banilor din bănci (se pare că doar sâmbătă, zi nelucrătoare, s-au retras peste jumătate de miliard de euro), BCE a decis să nu mai mărească debitul pompei de bani. Game over. În ciuda interpretării absurd-euforice a unor jurnaliști,

ZF

acesta a fost semnalul decuplării de la perfuzii și al pronunțării decesului unui pacient recalcitrant folosit pe post de cobai. Închiderea băncilor înseamnă instituirea de facto a controlului capitalului, înseamnă suspendarea contractelor dintre deponenți și bănci. Înseamnă de facto ieșirea Greciei din uniunea monetară, chiar dacă nu se numește așa. Politicienii vor găsi rapid un nume pentru această situație – orice nume e bun, numai să nu pară că au eșuat în demersul lor socialist falimentar. Confiscarea banilor deponenților (până pe 5 iulie, separe, deocamdată) se numește “măsură pentru asigurarea stabilității financiare”.

grec

Trageți apa și țineți aproape. Pariați pe bunul simț, nu pe euro, drahmă, politicieni sau trompete.

179 Shares
179 Shares
Share
Tweet
Share