25 June 2019
Home / Ce face statul? / În logica războiului: istoria impozitării progresive în Suedia în ultimii 150 de ani

În logica războiului: istoria impozitării progresive în Suedia în ultimii 150 de ani

Ca să înțelegem puterea precedentului în politică sau, altfel spus, de ce trebuie să ne ferim să deschidem Cutia Pandorei, recomand lecturarea The Evolution of Swedish Labor Income Taxation in a 150-year Perspective: An In-depth Characterization. Doar cunoscând istoria (și principiile funcționării politicii) putem înțelege drumul către servitute, maniera perfidă în care populației i se face “o ofertă de nerefuzat”, modul în care este dusă cu zăhărelul până ajunge să înghită exact ceea ce statul a urmărit de la bun început. Am tradus câteva pasaje, și vă invit ca în lumina lor să vă gândiți cu atenție la recentele măsuri fiscale luate sau propuse în România.

Impozitarea progresiva in Suedia

Suedia nu a fost dintotdeauna o țară cu impozite mari. Din contră, la începutul sec. XX nivelul lor era asemenea celor din alte economii care avansau pe drumul capitalismului: 1. Lucrurile s-au schimbat însă foarte rapid, după cum urmează:

În 1903 s-a făcut o reformă fiscală prin care s-a extins baza de impozitare și s-a introdus impozitarea progresivă, de la 1% la 5%.

Acest sistem este considerat predecesorul sistemului actual. Noul sistem a fost acceptat fără obiecții majore, deoarece progresivitatea era foarte redusă iar opinia publică sprijinea cu tărie consolidarea forțelor armate.

Odată introdus calul troian, urmarea a fost firească, mai ales că alibiul nu a întârziat să apară:

Ca urmare a WW I o taxă de război progresivă a fost introdusă pentru a finanța cheltuielile militare. Impozitul urca până la 17% dar afecta doar persoanele cu venituri foarte mari.

După război s-au tot făcut modificări dar nu în sensul reducerii poverii fiscale. Iar ceea ce la început a fost considerat măsură excepțională a devenit acum regula:

Cu puțin timp înaintea WW II creșterile temporare de impozite au fost permanentizate în sistemul de impozitare a veniturilor…

Un alt impozit de război, despre care s-a spus inițial de asemenea că va fi temporar a fost introdus în 1939… El a afectat toți contribuabilii și a crescut în 1940 și 1942 pentru a întări capacitatea militară a Suediei.

După care, exact cum dictează logica intervenționismului, s-a făcut schimbarea fără să se modifice nimic:

După WW II impozitul de război a fost eliminat simultan cu creșterea și accentuarea progresivității sistemului obișnuit de taxare. Cota marginală de impozitare a ajuns la 70%.

[layout show=”1″]

0 Shares
Share
Tweet
Share