4 April 2020
Home / Piata muncii / În Europa, țările cu salariu minim au șomaj mai ridicat

În Europa, țările cu salariu minim au șomaj mai ridicat

Mai exact este vorba de rata șomajului în rândul tinerilor. Se știe că salariul minim – una din cele mai populiste măsuri inventate vreodată – lovește fix în categoriile sociale pe care chipurile încearcă să le salveze de “capitalismul sălbatic”. Și este normal să fie așa. Statul nu poate obliga pe nimeni să ofere locuri de muncă. Dacă stabilește un prag al salariului, mai jos de care este interzis să angajezi pe cineva, atunci economia fie se va umple de “ilegaliști” fie de șomeri (dacă patronii vor trage obloanele). Iar cei care vor rămâne pe drumuri sunt tocmai cei a căror productivitate este prin apropierea salariului minim: tineri fără experiență, muncitori necalificați, foști șomeri care și-au pierdut îndemânarea și expertiza, persoane din categoriile sociale cu o proastă imagine în societate (negri, romi etc.)

Steve Hanke (Johns Hopkins University) a realizat graficul de mai jos, destul de grăitor. Se vede cum imediat ce criza a lovit, economiile care nu au fost în stare să-i absoarbă pe șomeri sunt fix economiile în care este prezentă legislația salariului minim.

youth_unemployment_chart_1

Oare Ioana Petrescu, consiliera PM care a tot susținut creșterea salariului minim cu balade înduioșătoare va pune niște cifre pe masă ca să își susțină poziția?

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share