27 October 2020
Home / News / În Covasna e recesiune. A rămas România o zonă monetară optimă?!

În Covasna e recesiune. A rămas România o zonă monetară optimă?!

Încă un exemplu care arată că statisticile sunt importante atât prin ceea ce spun dar mai ales prin ceea ce ascund. Anul acesta economia a pornit în sus, câștigul salarial mediu net a crescut cu 6% (1604 lei în august), dar dacă stăm să ne uităm în interiorul mediei descoperim looserii creșterii economice:

“Din declarațiile depuse de agenții economici covăsneni la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) reiese că în acest an a scăzut numărul acestora cu aproape 250. Potrivit reprezentanților Agenției, au dispărut de pe piața economică firmele mici. Astfel, numărul angajaților din județ a scăzut de la 46.000 la 44.700.

Ieșirea firmelor de pe piață a influențat însă nu doar numărul salariaților din județ, ci inclusiv salariul mediu. Astfel, dacă la începutul anului salariul mediu net în Covasna era de 1.350 de lei, acum a ajuns la 1.265 de lei.”

Aflând aceste informații gândul mi-a fugit la o lucrare pe care am scris-o cu mult timp în urmă, despre zonele monetare optime. Teoria zonei monetare optime a fost larg vehiculată înainte de apariția monedei unice europene, iar Robert Mundell a primit Nobelul simultan cu nașterea euro. Istoria a arătat că criteriile de stabilire a unei zone monetare optime nu sunt respectate în Europa – ceea ce demonstrează a n-a oară că procesul unificării monetare este unul pur politic. Dar problema este că teoria este pur holistă și plină de inconsistențe. Ea nu poate oferi o justificare științifică pentru organizarea monetară actuală, deși probabil aproape toată lumea consideră de la sine înțeles ideea că “este normal ca leul să circule în toată țara.” Deși nu este mai normală decât ideea ca românii de pretutindeni să folosească aceeași rețea de telefonie!

Monopoly

 

 

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share