27 October 2020
Home / Speculații / În caz de criză, BNR scoate TAB-urile

În caz de criză, BNR scoate TAB-urile

Lunga postare pe Facebook a lui Cristian Sima ar putea purta numele – Confesiunile unui investitor galonat. Celebrul investitor a decis că fix în momentul campaniei electorale este momentul să își scrie memoriile. N-or fi ele operă literară, dar măcar pe alocuri sunt pline de învățăminte economice. Eu am selectat fragmentul de mai jos, care descrie evenimente din decembrie 2011 – și pentru ce am de spus la final nu mă interesează dacă sunt ficțiune sau realitate:

“Mergem în birlogul sri, în vechea casă făcută de Carol pentru Lupeasca. E stînjenitoare, un amestec de comunism, brancovenism și noile gusturi post decembriste.E o casă în care nu te simți în nicun secol. La masă, eu, Predoiu, Dăianu, Maior, Coldea. Predoiu a cerut întîlnirea pentru a le povesti ce se întîmpla dacă euro va cădea, sau dacă se va sparge în două, euro pentru bogați germania, olanda, finlanda și cel pentru săraci grecia portugalia, italia, spania. Se vehiculează chiar și ideea că în cazul unui Run la băncile românești, acestea ar putea fi aparate cu taburile împotrivă deponenților care doresc să-și retragă banii. Coldea pare cel mai inteligent și respinge categoric această soluție. La sfîrșit situația rămîne la fel și nu se trage nicio concluzie. După un timp Predoiu îmi spune: “au zis că ești deștept, dar ești incontrolabil. “Foarte deștept nu cred că am fost pentru că eu vedeam germania retrăgîndu-se din euro și deși și azi cred același lucru nimic nu ne face să credem că se va întîmpla. Maior e foarte sigur de sine, vorbește puțin și pune accentul pe instituțiile statului care sunt pregătite și vor acționa conduse de BNR.”

Nu știu de unde a luat domnul Predoiu ideea că pică zona euro. Poate de la Soros?! Dacă citea ce am scris pe blog măcar pe 2 noiembrie 2011, în Viitorul Europei și logica centralizării monetare, ar fi înțeles că nu este cazul să se sperie, fiindcă euro nu este făcut ca să se destrame, ci tocmai ca să centralizeze într-un stil subtil-socialist economiile europene. Era o naivitate să crezi că tovarășii ar fi putea renunța așa ușor. Din contră, așa cum vă spuneam pe atunci, state precum Grecia (și mai târziu Cipru) pot fi cel mult servite ca exemplu despre cum te înghite Bau-bau-ul independenței dacă ieși din zona euro. Anii care au urmat mi-au dat dreptate, UE și UEM au continuat să facă presiuni în direcția extinderii, nu restrângerii, până la blocajul actual din Ucraina. În fine, lumea se uită la ce spune Soros – deși dacă s-ar uita măcar la predicțiile lui cu privire la prețul aurului (domeniu în care, teoretic, se pricepe cel puțin la fel de bine ca Cristian Sima) ar muri de râs.

Banca

Dar nu asta e problema. Problema este cum vedea elita politică a României salvarea sistemului financiar: mitralierea deponenților cu TAB-ul. Sper că nu credeți că asta este o fantezie precum sperietoarea cu destrămarea zonei euro. Mie scenariul mi se pare cât se poate de real și n-am fi unicat în lume, doar am repeta modul în care au procedat alte state eșuate (precum Argentina). De fapt, cu TAB-uri sau fără TAB-uri deponenții suferă oricum. Vor avea de pierdut prin inflație și randamente real-negative sau chiar prin impozitarea averilor bancare – așa cum se discută prin atelierele FMI sau prin presa progresistă. Și doar dacă se isterizează complet și vor lua cu asalt băncile, doar atunci se va interveni cu forța.

Dar nu intrați în panică, dormiți liniștiți, instituțiile statului lucrează pentru dumneavoastră, conduse de BNR. Pariați pe SRI.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share