18 September 2020
Home / Observații / În Africa de Sud inegalitatea a crescut după ce a ieșit Mandela președinte!

În Africa de Sud inegalitatea a crescut după ce a ieșit Mandela președinte!

Există și economiști care îl iau în serios pe Piketty – adică îl iau mai serios decât e cazul. Acemoglu și Robinson au o lucrare nouă în care comentează critic argumentele lui Piketty, cu două studii de caz: Africa de Sud și Suedia.

“În Africa de Sud, de exemplu, instituționalizarea dominației albilor după 1910 a dus imediat la emiterea Legii Pământului Natal în 1913, care a alocat 93% din terenuri “economiei albe”, în vreme ce negri (care reprezentau circa 59% din populație) au primit 7% din pământ. În economia albă negrilor li s-a interzis să dețină proprietăți sau afaceri și multe tipuri de relații contractuale cu aceștia au fost interzise. Până în 1920 Bariera de culoare le-a blocat negrilor accesul în practic toate ocupațiile și profesiile înalt calificate. După 1948 politica de apartheid a devenit și mai puternică, fiind implementate o serie de măsuri care au accentuat segregarea socială și educațională dintre albi și negri. În cele din urmă, în 1994, instituțiile apartheid s-au prăbușit iar Nelson Mandela a devenit primul președinte negru al țării. Totuși, o interpretare naivă a figurii 1 ar sugera că regimul apartheid, care a fost explicit structurat pentru a menține scăzute salariile negrilor în beneficiul albilor, a condus la o amplă reducere a inegalității, în vreme ce sfârșitul apartheid-ului a cauzat explozia inegalității veniturilor!”

Africa

Aviz amatorilor de statistici care habar nu au economie. Fenomenele sociale se cer interpretate, nu doar definite empiric. Așadar, vă urez spor la citit!

0 Shares
Share
Tweet
Share