18 September 2020
Home / Analiză-Statistică / În 3 ani de creștere economică, venitul real al gospodăriilor s-a scufundat

În 3 ani de creștere economică, venitul real al gospodăriilor s-a scufundat

Surprize-surprize! INS a dat publicității venitul mediu lunar pe gospodărie în anul 2013 și el arată – cum altfel?! – o creștere față de anul 2012: de la 2475 lei la 2559 lei. Dar leul, zănatec cum îl știți, își pierde puterea de cumpărare – nimic interesant aici, dragi parlamentari vă rog să votați noul, pardon vechiul board al BNR cu două mâini. Drept urmare este interesant de văzut ce s-a întâmplat cu venitul real, care arată de fapt standardul de viață al românilor.

Dacă ținem cont de inflație, atunci vedem că venitul real pe gospodărie a scăzut din 2009 încoace. El s-a prăbușit în 2010 pe măsură ce atât sectorul privat cât și cel guvernamental tăiau salariile, și a continuat să scadă lent în anii care au urmat. Cum așa? Simplu: inflația a fost mai mare decât creșterile nominale de venituri, astfel încât a tocat toate câștigurile înregistrate… pe hârtie. Practic, după ce guvernul a impozitat veniturile populației, a mai venit și BNR cu impozitul său (inflația) și ne-a mai taxat o dată. Grosso modo, venitul mediu pe gospodărie este în prezent cam cu 10% mai mic decât în anul de grație 2009.

Venitul real pe gospodarie

Folosind datele INS raportate și pe Eurostat, vedem că venitul real a rămas practic constant în anul 2013, un an în care PIB a crescut cu 3,5%. Atenție însă, BNR prezintă deocamdată o altă cifră privind evoluția prețurilor de consum în 2013: 3,98% față de 3,2% valoarea transmisă de INS. Dacă folosim datele BNR vedem că venitul real pe gospodărie a scăzut în 2013! Și fiindcă tot ne plac nouă comparațiile și visăm să suntem tigrul Europei de Est, este important să ne trezim la realitate și să observăm că venitul mediu al unei gospodării crește mai repede în  Bulgaria decât în România

Deci, cine a spus că creșterea economică nu se simte în buzunarele românilor? Pardon, se simte. Se simte exact în sens opus. În ultimii 3 ani România a experimentat din nou o creștere pauperizantă (immiserizing growth). Cine este de vină? Tot ei. Vă rog așadar să-i votați cu ambele mâini, și acum și la toamnă în reluare.

[layout show=”1″]
8 Shares
Share
Tweet
Share