27 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / În 2014 sectorul bancar s-a însănătoșit… un pic; acum a stat

În 2014 sectorul bancar s-a însănătoșit… un pic; acum a stat

Cât de mult s-a însănătoșit sectorul bancar în anul 2014 vedem din poza de mai jos, care arată ponderea creditelor restante de la izbucnirea crizei până în ultima lună a anului trecut.

Credite restante

Ceva efort au depus bancherii în curățarea bilanțurilor. Dar totul este relativ, atunci când pe grafic ai procente. Cum de a scăzut rata creditelor restante? Zic să ne uităm pe rând la numărător (credite restante) și la numitor (credite totale). În cazul împrumuturilor în monedă națională, răspunsul este: mai degrabă prin creșterea creditării decât prin rezolvarea creditelor cu probleme; în decembrie 2013 creditele totale în lei se cifrau la 85,4 mld. lei, iar în decembrie 2014 ele au ajuns la 92,1 mld.; în tot acest răstimp creditele restante au scăzut doar cu 0,8 mld lei. În cazul creditelor în valută modificările survenite sunt mai ample: volumul creditelor totale a scăzut pe parcursul ultimului an cu echivalentul a 14 mld. lei, iar cel al creditelor restante cu circa 3 mld. lei. Este clar deci că, în ceea ce privește împrumuturile în valută bancherii au avut altă atitudine (urmărind scoaterea din bilanț a neperformantelor”) decât în cazul celor în lei.

În ansamblu, progresul nu este spectaculos. Sigur că, în comparație cu anii 2009-2013, când au bătut apa în piuă, fericiți probabil că BNR a dat drumul la robinetul cu rezerve (pe care le-au și repatriat urgent), în 2014 băncile s-au apucat de curățenie. Dar grosul problemei încă așteaptă o rezolvare. În plus, creditele restante s-au reinflamat în decembrie, ciudat, datele sunt provizorii. Dacă ținem cont și de impactul “crizei francului elvețian”, nu ne rămâne decât să fredonăm poezia lui Coșbuc:

Nu e soare, dar e bine,
Şi pe râu e numai fum.
Vântu-i liniştit acum,
Dar năvalnic vuiet vine
De pe drum.

0 Shares
Share
Tweet
Share