18 September 2020
Home / Observații / Hollande nu risipește criza și propune crearea unui super-stat european

Hollande nu risipește criza și propune crearea unui super-stat european

A venit în sfârșit momentul constituirii super-statului multinațional centralizat în Europa, la care fondatorii UE au visat încă de la inițierea acestei uniuni? Președintele Franței a anunțat că situația impune crearea unui guvern al zonei euro, cu buget propriu și parlament care sa asigure, scuzați expresia, “controlul democratic”. Care control democratic nu va face decât  să accentueze deficitul democratic existent în instituțiile europene actuale, deoarece cu cât centralizezi mai mult puterea politică pe o arie mai întinsă și mai populată cu atât capacitatea cetățenilor de a limita arbitrariul deciziei politice se micșorează.

Waste

Evoluția era telefonată, au recunoscut-o chiar politicienii europeni: euro a fost introdus pentru a grăbi centralizarea politică și nașterea unui stat european. Euro – vândut publicului drept o mare salvare de la naționalismul economic și devalorizările competitive a fost introdus tocmai mizându-se pe izbucnirea unor crize precum cea din Grecia, după care, cum altfel, politicienii vând iarăși soluția salvatoare: încă o tură de centralizare.

Nu am nici un dubiu că Germania și Franța s-au pus de acord asupra acestui aspect, Germania în speranța ca va putea controla financiar pe toată lumea, iar Franța din motive genetice: socialistă din născare, Franța iubește centralizarea oriunde s-ar afla.

 

Hayek-Emergencies

66 Shares
Share
Tweet
Share