17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Hocus-pocus cu limita de viteză

Hocus-pocus cu limita de viteză

Poliţia a propus reducerea limitei de viteză pe DN1 la 50 km/h în localităţi. Iniţiativa Poliţiei vine la fix, adică la un an de la aprobarea în Senat a unei legi care prevede exact contrariul, adică mărirea limitei de viteză la 60 km/h în localităţi şi la 120 km/h în afara localităţii, pe drumurile naţionale.

Stabilirea limitei de viteză reprezintă un exemplu despre cât de absurdă este decizia birocratică, centralizată. Condiţiile de circulaţie – starea drumului, intensitatea traficului, starea vremii ş.a. – variază dintr-un loc în altul. În consecinţă, mai normal ar fi ca primăriile (comunităţile) să stabilească regulile de deplasare pe drumurile publice, nu guvernul sau parlamentul. Descentralizarea ar trebui să îşi spună şi aici cuvântul, ca în multe alte privinţe.

Problema nu poate fi însă înlăturată complet decât prin privatizarea drumurilor. Astfel, ipoteticul proprietar al DN1 va fi motivat să stabilească cele mai bune reguli ale drumului (cod al circulaţiei), pentru a încuraja un trafic mai intens. Cum producerea accidentelor de circulaţie blochează traficul şi provoacă pierderi proprietarului drumului, acesta ar fi interesat în evitarea situaţiilor de acest gen, prin stabilirea unor norme de conduită adecvate: limite de viteză, cerinţe tehnice (cum ar fi purtarea de lanţuri pe timp de iarnă); inclusiv pedepse pentru încălcarea acestor norme.

În absenţa privatizării drumurilor, nu putem decât să ne dăm cu părerea, ca la fotbal: ba că ar fi mai bine să putem merge mai repede, ba că limita de viteză ar trebui redusă etc. În final, are câştig de cauză grupul care este mai convingător din punct de vedere politic. Iar populaţia, toată populaţia, nu are decât să se supună. Sau să circule „la negru”, adică în afara legii, mizând pe ineficienţa cu care statul aplică propriile legi.

0 Shares
Share
Tweet
Share