28 October 2020
Home / Socialism pretutindeni / Haosul planificat de la metrou

Haosul planificat de la metrou

Vestea că Metrorex a cheltuit 90 de milioane de euro pe trenuri care nu încap în stații și pentru care, drept urmare, trebuie cheltuiți alți bani în ajustarea peroanelor m-a trimis imedit cu gândul la acest fragment din Liberalismul economic (Common Sense Economics : What Everyone Should Know About Wealth and Prosperity):

Principiul de bază al economiei – acela că stimulentele contează – se aplică în egală măsură în socialism ca și în capitalism. De exemplu, în fosta Uniune Sovietică, directorii și angajații fabricilor de sticlă erau la un moment dat remunerați în funcție de câte tone de sticlă produceau. Nu este de mirare că unele fabrici au produs sticlă atât de groasă încât abia puteai să vezi prin ea. Apoi regulile au fost schimbate iar directorii au fost remunerați în funcție de suprafața (metri pătrați) de sticlă pe care o produceau. Efectul era previzibil. Fabricile socialiste au produs sticlă atât de subțire încât se spărgea imediat.

Atunci când activitățile economice nu se desfășoară în cadrul regimului de proprietate privată, ci sunt conduse de stat, haosul se instaurează inevitabil. Investițiile funcționarilor de stat parcă sunt făcute de Mr. Bean – și aici sunt drăguț, în realitate probabil directorii fabricilor și companiilor de stat își umflă buzunarele prin corupție și contracte clientelare. Acești directori au ajuns acum să dea vina pe greaua moștenire… comunistă, spunând că peroanele au fost construite greșit! Exact ca în bancul cu rabinul căruia i se cere să explice cum se face că o felie de pâine unsă cu dulceață a căzut cu partea curată în jos, iar el spune că felia a fost unsă greșit!

Metrorex

Problema este că acest haos se face pe banii noștri. Este ridicol, dar e trist. Pe urmă ne mirăm că unii se îmbogățesc iar alții sărăcesc. Ar trebui să ne trezim la realitate să să cerem privatizarea metroului. Eu unul nu mai vreau să plătesc pentru deciziile stupide ale unui birocrat care nu are nici un motiv să îi pese de bugetul companiei și mai face și mișto de mine.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share