22 September 2020
Home / Articole / Guvernul în ţara minunilor: 3 previziuni fanteziste

Guvernul în ţara minunilor: 3 previziuni fanteziste

Mulţi cred că România este ţara tuturor posibilităţilor (nu în sens liberal, desigur), iar prin programul de convergenţă trimis la Bruxelles guvernul Boc parcă a încercat să-i convingă şi pe alţii de acest lucru. Ce minuni ne propune programul?

România este singura ţară din lume în care cumularea deficitelor bugetare duce la păstrarea constantă a datoriei publice. Dacă experţii guvernamentali ar fi putut face o vrajă, sunt convins că ar fi încercat să ne convingă că datoria publică a României este tot de 15% din PIB, cât era în 2008, în ciuda împrumuturilor consistente pe care autorităţile le contractează lună de lună. În plus, împrumutul contractat de la FMI nu este contabilizat, pe motiv că el este contractat de BNR (probabil BNR este însărcinată să asigure plata salariilor şi a pensiilor, iar eu încă nu am aflat). Ştergerea a circa 15% din PIB este o eroare de omisiune sau de „comisiune”?

România este unică prin faptul că rata şomajului se va reduce în acest an. Guvernul american, care este începător în arta magiei prognozelor, estimează creşterea ratei şomajului la 10% în acest an şi la 11,5% anul viitor. Atenţie, este vorba de o ţară care a ieşit din criză! În schimb, pe planeta România – unde perspectivele creşterii economice sunt relativ sumbre – şomajul se va reduce.

În programul de convergenţă se prevede un deficit de cont curent de circa 5% din PIB în următorii 3 ani şi un deficit bugetar mediu de 4% din PIB. Aceasta înseamnă că, practic, intrările de capital străin anticipate în anii următori vor avea ca destinaţie finanţarea deficitului bugetar, în vreme ce sectorul privat va trebui să… crească (uitasem!) exclusiv pe baza economisirilor proprii. De aşa ceva nu am mai auzit în istoria economică, nici a României nici a altei ţări. Este normal ca într-o ţară emergentă să profite de economiile altora şi să aibă acumuleze capital productiv pe baza investiţiilor străine (adică, a deficitului de cont curent). În România mai ales, datorită „modelului de dezvoltare” experimentat cu vârf şi îndesat în perioada guvernelor Văcăroiu şi Tăriceanu, creşterea economică a intensificat întotdeauna importurile, deci deficitul de cont curent. Însă guvernul ne asigură că nu aşa vor sta lucrurile – drept pentru care ţin să îi asigur la rândul meu că au prevăzut o anomalie economică. Mai mult, conform datelor oficiale, înţelegem că atragerea de capital străin va fi aproape în totalitate utilizată de către sectorul public – ceea ce arată perfect ce înseamnă economie funcţională de… cumetrie.

Cu aşa previziuni, mai miră pe cineva reacţia Comisiei Europene?

0 Shares
Share
Tweet
Share