7 August 2020
Home / Observații / Guvernul a făcut o nouă descoperire economică: un preț minim la lapte de 10 lei/litru va încuraja consumul!

Guvernul a făcut o nouă descoperire economică: un preț minim la lapte de 10 lei/litru va încuraja consumul!

Ieri, comunicând presei decizia de a crește salariul minim de la 1 mai, guvernul a anunțat o invenție fabuloasă:

“Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice, prin stimularea ocupării și reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri”.

Pe surse, am aflat că în scurt timp guvernul va face publică o nouă descoperire economică: impunerea unui preț minim la lapte de 10 lei/litru va avea efecte pozitive asupra bunăstării cetățenilor, prin stimularea consumului de lapte și reducerea laptelui contrafăcut.

După cum știți, în prezent, litrul de lapte costă în medie în hipermarketuri 4,5 lei, cele mai slabe sortimente se vând însă și cu 3 lei. Scumpirea laptelui va avea un efect stimulativ asupra economiei, deoarece va motiva populația să își cheltuiască și ultimii bani, sporind astfel cererea agregată și generând locuri de muncă.

lapte

Descoperirea tehnocraților de la Palatul Victoria vine în contextul cercetărilor intense derulate în ultima vreme de către sindicatele din industria laptelui, patronatele consumatorilor și Ministerul Economii. Astfel, în urmă cu două săptămâni sindicatele se declarau optimiste în privința efectelor creșterii prețului laptelui la 20 de lei/litrul. Unul dintre șefii echipei de cercetare, D. Costin, anunța încă din anul 2007:

„Consumatorii care nu sunt în stare să se adapteze, să găsească noi surse de venit, vor ajunge în sapă de lemn.”

Noua descoperire va revoluționa gândirea economică și va produce schimbări importante în maniera în care este înțeleasă și predată economia în licee și universități. Astfel, cel mai cunoscut manual universitar din lume, al profesorului N. Gregory Mankiw de la Harvard, care descrie consecințele negative ale impunerii unor prețuri minime sub forma apariției unui surplus de marfă, a scăderii consumului și a apariției unor criterii alternative de alocare a produsului respectiv, va trebui revizuit substanțial. De azi înainte știm că prețul minim la lapte vine de fapt în ajutorul oamenilor săraci, deoarece îi motivează pe aceștia să devină mai productivi pentru a avea cum să pună pe masă la copii câte o cană de lapte în fiecare dimineață – ceea ce specialiștii numesc “teoria prețului de eficiență al laptelui”.

mankiw

***

Nu voi transforma blogul într-un TNR pe teme economice, am zis sa ne mai distram!

10 Shares
Share
Tweet
Share