22 September 2020
Home / Articole / Guvernatorul Băncii Serbiei şi-a pierdut vechimea, dar şi-a păstrat independenţa

Guvernatorul Băncii Serbiei şi-a pierdut vechimea, dar şi-a păstrat independenţa

Guvernatorul Băncii Naţionale a Serbiei (NSB), Radovan Jelasic, a demisionat. Anterior numirii sale la conducerea NSB Jelasic a lucrat în Germania, la Deutsche Bank and McKinsey & Company. În ultima vreme guvernul, cu care a avut neintelegeri publice, l-a pisat să apere cursul de schimb vânzând rezerva valutară, ceea ce Jelasic a şi făcut.

Pe pagina de internet a NSB transparenţa e la ea acasă, ni se spune câtă valută vinde banca centrală la fiecare intervenţie! Ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva a dus această politică valutară în mod ostentativ, pentru a-i minimiza efectele. Că guvernatorul a vândut valută fără prea multă tragere de inimă se vede şi din evoluţia cursului de schimb, dinarul depreciindu-se cu 25% din septembrie 2008 până în prezent. Mai mult, Jelasic a atras atenţia că degringolada valutară nu se poate opri decât dacă guvernul ia măsuri de echilibrare a bugetului.

Dacă citim ultima sa prezentare ne dăm seama destul de clar cam ce gândea Jelasic în legătură cu politica guvernului – veţi vedea, destul de asemănătoare cu politica guvernului de la noi. Prezentarea include un grafic foarte interesant, care pune în legătură creşterea salariilor cu campania electorală; pun pariu că aşa ceva nu veţi vedea în prezentările BNR niciodată (ar fi bine să pierd, totuşi). Spune autorul:

“Structura actuală a cheltuielilor publice nu asigură o creştere economică sustenabilă pe termen lung… Întoarcerea la modelul anterior de creştere economic bazat pe consum intern excesiv este de neacceptat deoarece ne-ar duce la în situaţia Greciei.”

Ei, uite aşa ratează unii şansa de a ajunge cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.

0 Shares
Share
Tweet
Share