28 October 2020
Home / News / Gripa nouă: consecinţe neintenţionate

Gripa nouă: consecinţe neintenţionate

Am spus deja că ofensiva mediatică pusă la cale de autorităţile statului pentru vaccinarea împotriva virusului H1N1 agravează asimetria informaţională care există în această privinţă. Campania mediatică şi punerea spitalelor pe picior de război are însă şi alte efecte, poate mai grave.

Serviciile medicale dispun de resurse limitate; aceasta este o axiomă, nu o constatare empirică. Alocarea discreţionară a acestora în scopul prevenirii gripei determină reducerea resurselor disponibile pentru tratamentul pacienţilor cu alte probleme medicale. „Baricadarea” spitalelor împiedică tratarea serioasă a unor persoane cu probleme medicale mai grave – hipertensiune, de exemplu. O sumedenie de boli afectează publicul, multe dintre ele producând anual de sute de ori mai multe victime… nu decât cele înregistrate deja din cauza gripei, ci decât cele în scenariul imaginat de autorităţi. Prin decizie arbitrară, toate acestea trec acum pe planul doi. În mod normal, medicii stabilesc caracterul de urgenţă al unei afecţiuni. Prin ordin discreţionar, ştim că prioritatea este acum prevenirea gripei.

Campania de „informare” a avut un success atât de mare încât este pe cale să genereze isterie în masă. Lumea se duce la cumpărături cu masca pe faţă, iar la porţile spitalelor s-au format deja cozi, bulversând activitatea medicilor. Am văzut studenţi venind la cursuri cu masca legată de gât. Cum oricine manifestă simptomele unei răceli poate interpreta acest lucru drept o infecţie cu “fatalul” H1N1, nu putem împiedica avalanşa de bolnavi imaginari care a început deja să aglomereze spitalele – decât poate printr-o altă decizie administrativă, la fel de arbitrară ca oricare alta.

Colac peste pupăză, autorităţile se ceartă în privinţa importului de vaccin. Oare cât este de greu să înţelegi că liberalizarea pieţei – neîngrădirea dreptului indivizilor de a-şi procura produsul dorit – este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei? Statul nu poate oferi decât ce este mai prost, cum este mai prost: calitate dubioasă, în sistem de raţie. Aflăm că există mai multe tipuri de vaccinuri, unul pentru “neam” şi altul pentru “aleşii neamului”. De ce este atât de greu să înţelegem că oamenii trebuie să fie liberi să aleagă: dacă, cum şi cât se protejează împotriva riscurilor? În fond, oamenii sunt cei care plătesc şi pentru „salvarea” promisă de autorităţi, că doar aceasta nu pică din senin.

0 Shares
Share
Tweet
Share