30 October 2020
Home / Articole / Grecii au fost diplomați: “Fuck the EU”

Grecii au fost diplomați: “Fuck the EU”

Până la urmă participanții la referendum au demonstrat că sunt urmașii destoinici ai vechilor filozofi greci și, prinzând sensul metafizic al întrebării “Calule, mănânci ovăz?”, pardon, “Sunteți de acord cu creșterea impozitelor și reducerea beneficiilor sociale?” au dat un răspuns demn de Victoria Nuland. Că veni vorba, este foarte posibil ca guvernul grec să fi fost consiliat în recentele sale eschive nu doar de trupa veselă a economiștilor inflaționiști (Paul Krugman, Jeffrey Sachs, Joseph Stiglitz, Thomas Piketty) apropiați administrației de la Washington și mogulilor opuși euro precum Soros, ci chiar de politieni americani. Clivajul dintre SUA și Europa în problema crizei din Grecia a devenit mai clar săptămâna trecută, o dată cu publicarea de către FMI (instituție controlată de interesele americane) a unui studiu care susține ștergerea datoriilor Greciei. Se pare că studiul a fost publicat în ciuda opoziției guvernelor europene.

Ceea ce ne lasă cu impresia că Grecia ar putea fi terenul pe care SUA și UE își confruntă ideologiile economice. Mai precis SUA și Germania. Aceasta din urmă se opune blatului inflaționist mondial, mai exact coordonării politicilor expansioniste în scopul umflării burselor și a PIB-ului. Sistemul financiar mondial se bazează în bună măsură pe tiparnița de bani și el are nevoie ca statele să facă cu rândul la tiparniță. Japonia s-a conformat, dar Germania trage de timp ca fotbaliștii. În Grecia se înfruntă de fapt două tabere: keynesienii inflaționiști, care până mai ieri ziceau că Grecia este capabilă să-și achite datoriile și care au fost de acord cu bailout-urile, și monetariștii conservatori care vorbesc despre importanța reformelor reale.

Care “reforme reale” au fost înțelese exact cum trebuie de către greci. Pe principiul – “Voi veniți acum să ne vorbiți de amputarea cheltuielilor sociale după ce v-ați salvat bancherii pe spinarea noastră? UE vine acum să ne spună că trebuie să ne întindem cât ne este plapuma, după ce decenii la rând ne-a momit cu bani ieftini și fonduri europene gârlă, prin care de fapt și-a finanțat propria clasă de industriași și bancheri? Ei bine, furați voi, dar mai lăsați-ne și nouă! Sau, pe șleau, cum zicea Victoria Nuland…”

1

2

Guvernul grec vrea acum ștergerea datoriilor. Rămâne de văzut dacă vor găsi înțelegere la Berlin. Zic să privim cu scepticism situația, deoarece pozițiile părților s-au antagonizat suficient pentru ca Grecia să fie de facto exclusă din uniunea monetară europeană. Dacă Germania admite cererile Greciei, atunci se umilește pe plan european și creează hazard moral, instigând ceata de PIGS să urmeze, mai devreme sau mai târziu modelul Greciei. Nu Grecia, ci Italia este elefantul din bucătărie. Poate de asta ministrul italian de externe privește cu îngăduință rezultatul referendumului, fiind, am impresia, primul politician european care solicită reînceperea negocierilor. În schimb, dacă aceste negocieri sunt tergiversate sau Germania se opune ștergerii datoriilor, atunci Grecia va continua să experimenteze tragedia… argentiniană. Fără lichidități, cu sistemul bancar blocat, vor apărea evidente dificultăți în plata salariilor și a pensiilor. În loc să sărbătorească, grecii ar trebui să-și facă urgent provizii de alimente, combustibil și medicamente.

Iar dacă Varoufakis nu găsește repede o soluție-minune ca să se redeschidă băncile marți (așa cum promite), poate o ia în calcul pe aceasta:

solutia

96 Shares
Share
Tweet
Share