27 October 2020
Home / Observații / Grecia: previziunile unor experți faliți

Grecia: previziunile unor experți faliți

PIB-ul Greciei a scăzut mult mai mult decât se anticipa în programele de ajustare încheiate cu FMI și instituțiile europene (sursa).

PIB Grecia

Am vorbit despre motivele acestui colaps rar întâlnit pe timp de pace aici și aici. Acum țineți-vă bine: din decembrie 2014 masa monetară se contractă cu un ritm de 10%(!), pe fondul retragerii depozitelor bancare și fugii capitalului. Acest lucru nu poate decât să producă un colaps masiv al economiei în 2015, deoarece lasă companiile grecești dependente de creditul bancar fără sursă de finanțare. Este foarte probabil ca situația din Grecia să depășească în gravitate Marea Depresiune din anii 1930 – ceea ce este complet ridicol și, într-o lume normală, ar trebui să ducă la retrogradarea și concedierea tuturor economiștilor care au susținut aceste programe.

Articolul citat la începutul acestei postări vorbește de reformele care au fost implementate în Grecia, din păcate însă, în opinia mea, acestea au fost apă de ploaie și nu au făcut decât să amâne momentul revirimentului economic. Pentru a-și reveni Grecia are nevoie de stimulente solide pentru muncă, de libertate economică.

18 Shares
Share
Tweet
Share