3 December 2020
Home / Articole / Grecia, care e problema ta de fapt?

Grecia, care e problema ta de fapt?

184 Shares

Problema fundamentală a Greciei nu este datoria sa publică, nici neînțelegerile cu Troika asupra măsurilor de reformă. Da, Grecia datorează 324 mld. euro, dar costul cu serviciul datoriei este de 2,6% din PIB iar scadența medie a acesteia este de 16,5 ani, ceea ce înseamnă că țara se află într-o situație categoric mai bună decât multe alte țări ajunse falite în istorie. Da, au existat neînțelegeri cu Troika asupra magnitudinii ajustării bugetare pe care măsurile de reformă trebuie să o producă, dar aceste neînțelegeri s-au estompat în timp. În prezent, guvernul grec se mai ceartă cu creditorii săi doar asupra 0,5% din PIB – aceasta este diferența de excedent bugetar dintre propunerile UEM și cele ale Greciei. Și, din graficul de mai jos, se vede cine a cedat: FMI și Troika.

Troika vs Grecia

Problema Greciei nu este nici lipsa solidarității europene, adaugă Daniel Lacalle, autorul articolului spre care am pus link la începutul acestei postări. De ce? Fiindcă majoritatea datoriei Greciei este deținută oricum de creditori publici! Prin bailout-urile oferite Grecia a primit deja 214% din PIB ajutor extern, de 10 ori mai mult decât Germania după WW II. Desigur, tocmai asta ar putea fi o problemă, fiindcă așa cum am mai spus, ajutorul extern nu face decât să împuțească situația economică din țara care îl primește și, cu cât este mai mare, cu atât putreziciunea rezultată este mai mare. Dar, până una-alta, nu poți să spui că frații tăi europeni nu ți-au dat bani. Tocmai că ți-au dat mai mult decât au dat oricui altcuiva – fără să mai punem la socoteală faptul că Grecia a fost campioană la aspirarea fondurilor europene.

Problema fundamentală a Greciei este că nu are o economie productivă. Ce înseamnă asta? Că societatea elenă nu se angajează în activități productive, care să sporească salariile reale și nivelul de viață. De unde știm asta? Din clasamentele internaționale care arată cât de mare este exploatarea etatistă în Grecia și cât de sufocantă este presiunea birocratică.

“Grecia ocupă poziția 81 în Clasamentul Global al Competitivității, unde Spania se află pe locul 35, Portugalia pe 36, Italia pe 49. [România este pe locul 59 și știm cu toții câtă opresiune fiscal-birocratică trebuie să îndure un antreprenor.] De fapt, în loc să semene cu vreo țară din OECD, Grecia are același nivel de competitivitate ca Algeria sau Iran. În plus, Grecia are unul din cele mai proaste sisteme fiscale și împiedică crearea de locuri de muncă printr-o combinație agresivă între impozitarea micilor întreprinderi și povara birocratică. În clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, care măsoară ușurința cu care se poate deschide o afacere, Grecia ocupă unul din ultimele locuri din OECD, mai exact poziția 61 în lume, mult sub Spania, Italia sau Portugalia. [România este pe locul 48.]

Între 1976 și 2012 numărul funcționarilor publici s-a mărit de 3 ori, în vreme ce forța de muncă din sectorul privat a crescut doar cu 25%. Aceste lucruri, care se adaugă faptului că țara are peste 70 de companii de stat care produc pierderi iar ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB este de 59% – atingând în medie 49% din 2004 încoace – reprezintă cu adevărat drama Greciei.”

Este la mintea cocoșului că soluția ieșirii din criză nu stă în impunerea de noi taxe, așa cum vrea și Troika și Syriza, ci în minimizarea statului. Soluția este “2 taxe“, desființarea imediată a sistemului public de pensii care nu produce solidaritate, ci adâncește sărăcia, desființarea aparatului funcționăresc birocratic SIMULTAN cu liberalizarea fiscală menționată și defrișarea hățișului birocratic. Dar n-ai cu cine. Politicienii se ceartă ca golanii pe mărunțiș, pentru că nimeni nu vrea să cedeze partea lui de exploatare: europenii, care au stimulat îndatorarea grecilor, vor neapărat să marcheze profitul (recuperând banii și dobânda) după ce și-au salvat bancherii; iar guvernul grec vrea să-și exploateze în continuare sclavii de pe propria plantație, atât cât mai stă în picioare.

 

 

184 Shares
184 Shares
Share
Tweet
Share