22 September 2020
Home / Despre BNR / Ghici cine este responsabilul-șef?

Ghici cine este responsabilul-șef?

Astăzi guvernatorul BNR a declarat:

“Băncile sunt “responsabile” pentru un sfert din datoria externă a României. 50% din populaţia activă a României a luat credite de la bănci. Din cei 4,5 milioane de români care s-au împrumutat, 3,7 milioane debitori au cumpărat maşini, frigidere şi alte aparate. Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit pe români, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii”

Acum, dintr-un punct de vedere, e logic că românii sunt responsabili pentru datoria României, că doar banii nu i-au împrumutat marțienii ci românii, iar România nu este altceva decât mulțimea românilor. Adică e un truism să spui că românii sunt responsabili pentru datoria externă.

Dar nu asta a vrut să puncteze Mugur Isărescu. Nu e deloc interesant să constați ceea ce toată lumea știe. Nu, guvernatorul BNR a vrut să dea o tentă morală (de culpabilitate?) constatării cu pricina. Cum ar veni, cine a a înglodat România în datorii? Poporul însuși, vezi bine! Deci, cine trebuie să suporte consecințele? Poporul, se-nțelege!

Acest gen de constatare moralizatoare riscă să prezinte extensii neintenționate dar periculoase. Bunăoară, ne putem întreba, cine este de vină pentru falimentul sistemului public de pensii? Pensionarii, cine alții, doar ei au luat banii! Și ar mai fi contribuabilii, că doar ei “se sustrag” de la plata CAS!

Nu voi intra aici în meandrele teoriei responsabilității colective, pe care o resping și o consider pavăza ideală a politicienilor și a incapabililor. Un lucru este sigur: oamenii răspund la stimulente. Uneori e avantajos să te împrumuți, alteori e dezavantajos. Uneori este artificial de avantajos să te împrumuți. Uneori – când rata dobânzii este artificial redusă – ești plătit (subvenționat) să te împrumuți. Și atunci te împrumuți. Așa funcționează sistemul financiar actual, instituțiile monetare care modelează comportamentul uman.

Nu este imoral să te împrumuți, indiferent pentru ce scop. Imoral este să nu dai banii înapoi. Și eu am luat credit, fix în 2007, fix pentru mașină. Sunt cu ratele la zi. Ca mine sunt o mulți alți români. Nu cred că România are o problemă din cauza noastră. Noi ne-am respectat contractul. România are o problemă din cauza băncilor care s-au împrumutat pe termen scurt ca să ne dea credite pe termen lung. România are o problemă din cauza expansiunii creditului dincolo de suma economisită și încredințată băncilor de deponenți. Nu noi am expandat creditul, nu noi am venit cu ideea “fără avans” și “doar cu buletinul”, nu noi am triplat numarul banilor aflați în circulație. România s-a îndatorat 20 de miliarde la FMI nu din cauza mea și a milioanelor de români care-și plătesc ratele regulat, ci din cauza celor care s-au dovedit incapabili să-și gestioneze afacerile, au speculat și au mizat (corect) că vor fi salvați de la faliment prin acordul cu Fondul (adică pe spinarea tuturor); din cauza funcționării defectuoase a sistemului financiar-monetar actual, care prin tipărire de bani vinde iluzia că întreaga societate se poate îmbogăți peste noapte.

“Decizia de îndatorare a României a fost democratică”?! Dacă nu exista tipărirea de bani și expansiunea creditului, atunci nu existau datorii atât de mari, punct. Nu-mi amintesc când am hotărât democratic ultima dată să triplăm masa monetară! Astfel de decizii se iau doar la BNR, democratic desigur. Poporul român nu a fost întrebat.

0 Shares
Share
Tweet
Share