27 October 2020
Home / Articole / Ghici ce bancă centrală a tipărit euro-bancnota pe care o aveți în pușculiță!

Ghici ce bancă centrală a tipărit euro-bancnota pe care o aveți în pușculiță!

Banca centrală care a comandat tipărirea bancnotei (nu are legătură cu locul unde a fost tipărită propriu-zis) este indicată prin prima literă dintr-un cod numeric afișat pe bancnotă. Exemplul oferit de Banca Centrală Europeană pe website-ul său se referă la o bancnotă emisă de Banca Italiei.

Serie bancnota

Lista cu codurile de țară este mai jos:

Cod de tara bancnota

Tocmai mi-am verificat bancnota de 100 de euro pe care o dețin, codul începe tot cu litera S, deci este produsă tot de Banca Italiei.

Și acum, că e duminică, să ne relaxăm cu o glumă bună pe seama grecilor:

“În ceea ce-i privește pe atenienii care s-au dus recent la bancomate, ar fi bine să-și verifice banii. Dacă codul numeric începe cu “Y”, asta înseamnă că bancnota a fost emisă de Banca Greciei și că, probabil, ar fi bine să o păstreze neapărat fiindcă, în curând, s-ar putea să o vândă la suprapreț unui muzeu.”

Acum, dacă cumva descoperiți că aveți euro care încep cu Y, stați liniștiți, nu intrați în panică. Chiar dacă Grecia iese din zona euro și începe să-și tipărească propria monedă – pe care din considerente de marketing o va numi tot euro (guvernul nu ar fi atât de tont încât să o numească “drahmă” și toată lumea să priceapă din start că nu are valoare!) – aceste coduri vor fi schimbate, deci nimeni nu va presupune vreodată că dețineți bani emiși de inflaționistul stat grec. În plus, bancnotele actuale (indiferent de Banca Centrală care le-a emis) sunt semnate de șeful BCE, adică de Mario Draghi. Mă rog, bancnota mea e mai veche, e semnată de Jean-Claude Trichet:

Euro

În schimb, viitoarele posibile euro-bancnote de 2 lei ale Greciei vor fi semnate… Țeparis, Tseparis sau, mai simplu Alex, după celebrul model al banilor cubanezi semnați la mișto “Che”!

Che

66 Shares
Share
Tweet
Share