27 October 2020
Home / Observații / Germania: introducerea salariului minim distruge minijob-urile

Germania: introducerea salariului minim distruge minijob-urile

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează primele efectele nocive ale introducerii salariului minim, așa cum sunt ele suprinse de statistica pieței muncii:

“Deși șomajul rămâne mic, salariul minim a lăsat urme adânci. Controversatele ”prognoze horror” au devenit realitate: zeci de mii de locuri de muncă au dispărut.

Salarium minim

În special în comerț s-au pierdut multe minijob-uri datorită introducerii salariului minim.

Ministrul Muncii Andrea Nahles (SPD), sindicatele și Agenția federală a muncii sunt de acord că salariul muncii nu distruge locurile de muncă. Preziviunile opuse sunt considerate de Heinnrich Alt, membru al Agenției federale a muncii, ca fiind „prognoze horror”. În ciuda acestor speranțe și a performanței bune a economiei germane, statisticile au identificat o cădere bruscă uimitoare: pentru luna ianuarie 2015 numărul minijob-urilor a scăzut cu 255.000 față de decembrie. Desigur, la începutul anului există o scădere în acest sector (anul trecut din decembrie 2013 până în ianuarie 2014 scăderea a fost de 90.000), însă de data aceasta scăderea este triplă. Ceea ce se suprapune cu introducerea creșterii pragului salariului minim. Acest lucru poate însemna deci că peste 150.000 de minijob-uri în Germania au fost practic distruse.

Chiar și Centrul pentru Minijob-uri (Minijob Zentrale) declară: „Putem pesupune o corelație între creșterea salariului minim și numărul minijob-urilor”. Este totodată posibil la acest nivel ca aceste joburi să fi devenit job-uri normale sau ele să fi fost împinse pe piața neagră, dar aceste lucruri nu sunt încă vizibile în statistici.

În special în comerț au dispărut 60.000 de minijob-uri (4,7 %), așa cum arată comparația pe ramuri.

Pentru Uniunea Comercianților din Germania (HDE) cauza este evidentă: „Această distrugere disproporționată a locurilor de muncă se explică în mod clar prin noua împovărare birocratică prin salariul minim”, a declarat Heribert Jöris. În plus salariul minim a scumpit deosebit de mult minijob-urile.

„De la introducerea salariului minim, în multe cazuri pentru angajator minijob-urile pru și simplu nu mai rentează” spune mai departe Heribert Jöris. Faptul că această dispariție a minijob-urilor nu este oglindită neapărat în creșterea șomajului înregistrat se explică: Ronnie Schöb (Freie Universität Berlin) și Andreas Knabe (Universität Madgeburg) arată într-o cercetare nouă că, pe de o parte, minijob-urile sunt prestate de pensionari sau studenți care oricum nu erau  înregistrați, nefiind propriu-zis șomeri. Pe de altă parte, multe minijob-uri sunt deja considerate șomaj, și anume pentru cei care au un doar acest minijob și caut un loc de muncă tipic. Oficial sunt considerate șomeri „persoanele care lucrează mai puțin de 15 ore pe săptămână”. În fine, cu aceasta sunt de acord chiar și minijobber-ii. Dacă ei pierd acest minijob, acest lucru ar fi pentru ei o înrăutățire serioasă a situației – chiar dacă șomajul măsurat propriu zis nu ar crește vizibil.

Schöb și Knabe scriu în cercetarea lor finanțată de „Inițiativa Noua economie socială de piață”  că „pe lângă șomaj este de aceea necesar să fie luat în considerare și numărul celor cu ocupație și a orelor de muncă prestate”. Însă aceste statistici sunt disponibile doar cu întârziere.

Institutul IFO a preconizat, sub influența cercetării lui Schöb și Knabe că salariul minim va periclita pe termen mediu circa 900.000 de locuri de muncă. Și la o privire mai atentă, aceste prognoze „horror” nu sunt foarte departe de realitate: 660.000 din aceste locuri de muncă periclitate ar fi minijob-urile. Și faptul că deja în primal ună dupa introducerea salariului minim aproape a șasea parte din minijob-uri a disparut, poate fi citit deja ca o confirmare a acestei prognoze.”

Uau! Cine ar fi crezut?!

97 Shares
Share
Tweet
Share