7 April 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Gândire de plagiator: de ce să interzici jocul de bingo la tv?

Gândire de plagiator: de ce să interzici jocul de bingo la tv?

Chiar mă gândeam când o să apară următoarea aberație de intervenție guvernamentală, dar nu a trebuit să aștept prea mult: ministerul de finanțe a pregătit un proiect de interzicere a jocului bingo televizat. Bun, nu trebuie să-mi spună nimeni că acest joc, practicat pe scară largă grație televiziunii face concurență loteriei de stat. Cum oamenii nu sunt atât de slabi la minte încât să cheltuie oricât de mult pe jocurile de noroc – contrar celor spuse în nota de fundamentare a legii, vezi mai jos – pentru stat nu este indiferent dacă în țară există 1, 2, 3 sau 7 loterii naționale (adică practicate la această scară). Pentru stat e bine să existe una. Și ea să fie monopol de stat. Astfel încât banii să curgă într-o singură direcție – bugetul de stat.

Dar aberația de intervenție nu e suficient de aberantă până când nu are o notă de fundamentare fudulă.

Se remarcă faptul că în perioada 2002 – 2008, o perioadă de creştere economică rapidă, jocul bingo televizat nu a fost prevăzut înprevederile legale, neputându-se astfel organiza, fără a genera însă consecinţe sau reacţii negative din partea cetăţenilor. Populaţia beneficia de fructele creşterii economice reale şi nu resimţea nevoia de a apela la şansa unui câştig imaginar. Din 2009 însă jocul bingo televizat a fost reintrodus prin lege, ceea ce, pe fondul crizei economice, a alimentat speranţa jucătorilor, nemulţumiţi de situaţia lor economică, în fructele iluzorii ale hazardului moral.

Jos pălăria în fața celor care au scris acest text! Abia dacă îmi găsesc cuvintele în fața acestui fragment desprins parcă din memoriile unui socialist de cătun care a trecut cândva ca rața prin apă pe la facultate.

Dragă economist, dacă ai scris că în anii 2002-2008 populația nu avea nevoie să apeleze la șansa unui câștig imaginar, poate ar trebui să înveți că anii de boom economic au fost ani de pauperizare nu de dezvoltare; atunci s-au risipit resurse; atunci fiecare alerga după un lot de teren pe care să-l revândă la un preț dublu după câteva luni – un câștig cât se poate de imaginar, desigur, dovadă insolvențele și creditele neperformante record din portofoliul băncilor. Românii nu se înghesuiau atunci la jocuri de noroc atunci fiindcă noi toți am participat forțat la cea mai mare schemă Ponzi de după Revoluție, instrumentată de stat prin expansiunea creditului cu buletinul, multiplicarea de câteva ori a masei monetare și predicțiile optimiste ale “analiștilor” – a căror leafă depindea de propriile predicții!

Măi dragă economistule, care ai auzit de “hazard moral” de la televizor, citește și tu pe Wikipedia ce reprezintă acest concept. Cu studii mai serioase nu-mi permit să te jignesc, poate ai o diplomă de la “Standford” și o să-mi dai cu ea în cap.

Incredibil, în ce lume trăim. Mâine-poimâine o să vedem un proiect de lege prin care o să se interzică complet jocurile noroc (în afară de cel oficial, normal), vă dați seama cum ar crește “rata economisirii”, “eficiența la locul de muncă” și alte aiureli scrise în nota de fundamentare? Dar eu zic să interzică și instigarea la joc, ca să ne curățăm moral definitiv:

P.S. Un articol f. bun despre această problemă este la La coltul strazii. Vi-l recomand călduros.

15 Shares
Share
Tweet
Share