30 October 2020
Home / Articole / Fondurile europene dăunează progresului economic

Fondurile europene dăunează progresului economic

Sunt în vacanţă la Bran. Azi m-am plimbat pe lângă mai multe vile impozante – pensiuni de 4 margarete construite din fonduri europene. Le putem spune lejer muzee. Poate pentru a compensa impresia dezolantă a parcărilor goale, unii proprietari au început să posteze tăbliţa cu meniul zilei la marginea drumului, doar-doar o mai pica vreun client.

Există vreo legătură între aceste pensiuni şi dezvoltarea României? Niciuna. Fără îndoială, construcţia pensiunilor a condus la creşterea prosperităţii unora – a celor (iniţiaţi) care au câştigat fonduri nerambursabile pentru “dezvoltarea turismului” Dar putem spune, pentru acest motiv, că au condus la creşterea prosperităţii generale a societăţii? Nu. Accesarea fondurilor europene nu a făcut decât să redistribuie avuţia existentă. Dovada cea mai simplă constă în faptul că “investiţiile” finanţate din bani publici sunt risipă pur şi simplu: bani aruncaţi pe construcţia de “piramide moderne”, cu scop pur estetic, dar fără finalitate economică.

Cui servesc “investiţiile” subvenţionate de UE? Nimănui, cu excepţia proprietarilor acestora, care s-au trezit că le-au răsărit peste noape ditamai vila în curte. Nu există cerere reală pentru aceste servicii turistice. Dacă ar fi fost cerere, atunci investiţiile în turism ar fi fost rentabile pe bază pur privată, adică ghidate exclusiv de criteriul profitului. Însă nu aşa stau lucrurile.

Mai mult, investiţiile publice duc la sărăcirea restului populaţiei, pentru că presupun o deturnare de avuţie. Pentru construcţia vilelor SAPARD a fost nevoie de ciment, fier beton, lucrători etc. – adică, factori de producţie. Aceste resurse au fost retrase din activităţi alternative, care s-ar fi dezvoltat natural în absenţa “stimulentelor” exercitate de fondurile europene. De fapt, programele europene nu reprezintă decât un caz particular de subvenţionare. Iar dacă înţelegem că subvenţionarea nu poate duce niciodată la creşterea bunăstării generale, pentru că reprezintă doar redistribuirea averii de la Ion către Vasile, atunci ne lămurim şi în privinţa efectelor SAPARD.

1 Shares
Share
Tweet
Share