19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / FMI se face că pune condiţii, Boc se face că le respectă

FMI se face că pune condiţii, Boc se face că le respectă

Triste zile mi-a fost dat să trăiesc.

Ultimele informaţii despre negocierile dintre guvern şi FMI privind renegocierea acordului de împrumut lasă să se vadă un adevăr sumbru. FMI nu este câtuşi de puţin interesat de însănătoşirea economiei româneşti, ci de însănătoşirea sistemului bancar deţinut de marile trusturi internaţionale.

Cifrele vorbesc de la sine. Poate cel mai elocvent fapt, care justifică cele spuse mai sus, este diferenţa modică dintre deficitul bugetar „negociat” de FMI şi deficitul bugetar care s-ar înregistra în absenţa „negocierii”: 7,2% în loc de 8%. Grozavă realizare. Fondul s-a ţinut tare pe poziţii, nu glumă.

Orice om de bună credinţă ar întreba: de ce acceptă FMI să acopere găurile bugetului de stat? De ce acceptă risipirea banului public? Nu vede FMI că creşterea deficitului bugetar nu face decât să pună presiune tot mai mare pe piaţa creditului, „crowding-out” sectorul privat?

Răspunsul este acela că FMI nu este interesat de aceste lucruri. De fapt, FMI chiar vrea să ne îndatoreze. Chiar vrea ca guvernul să se împrumute şi mai mult de la băncile comerciale, pentru că în acest fel le recapitalizează. Toate programele stupide ale guvernului, de genul „Prima casă”, „Primul siloz” şi ce va urma sunt pe placul experţilor Fondului. Şi acesta este obiectivul fundamental urmărit de FMI.
Trăim un moment epocal. Nicicând nu s-a mai pomenit ca FMI să verse bani direct bugetului statului. Daniel Dăianu zice că ăsta e un semn de flexibilitate din partea Fondului. A uitat să pună ghilimelele. Este mai degrabă o dare a cărţilor pe faţă, dezbrăcarea FMI de aparenţele pe care le-a purtat atât amar de vreme, condamnarea României la acoperirea pierderilor marilor actori ai finanţei mondiale. Gata cu joaca de-a intermedierea cu ajutorul BNR. O risipă de timp inutilă. De ce să mai intre banii în rezerva valutară a băncii centrale, pentru ca aceasta să elibereze apoi rezervele obligatorii ale băncilor comerciale, pentru ca acestea să crediteze guvernul? S-a simplificat totul, FMI – mare paznic al stabilităţii macroeconomice – finanţează deficitul pe faţă.

Tot ceea ce am învăţat ca economist despre rolul FMI se adevereşte, într-un mod mai cinic decât am crezut vreodată.

0 Shares
Share
Tweet
Share