18 September 2020
Home / FMI / FMI nu doarme, FMI veghează boom-ul imobiliar

FMI nu doarme, FMI veghează boom-ul imobiliar

Știu că în România și în bună parte din Europa nu se simte chestia asta, dar prețurile activelor imobiliare au crescut serios în restul lumii. Au crescut atât de mult încât problema revenirii boom-ului imobiliar nu mai este doar în atenția unor oameni “obsedați” de efectele dezastruoase pe care politica de expansiune a creditului le are asupra economiei”maniaci” (ca mine!), ci a ajuns să preocupe și FMI-ul.

Boom imobiliar global 2

Boom imobiliar global

Nu-i rău. E bine că economiștii FMI se trezesc la viață, măcar și pe blogul instituției. Rău este însă că se perpetuează un mit, ideea că “determinarea momentului în care prețurile locuințelor se depărtează de fundamentele economice este nu doar o știință ci și o artă”. Abordarea aceasta de tipul “viața este complexă și are multe aspecte”, conform căreia nimeni nu poate spune cu seriozitate când lucrurile încep să o ia razna și, în consecință, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru borcanele sparte în politica macroeconomică, nu este altceva decât o excelentă rețetă pentru menținerea la putere a incompetenților. Vezi-doamne, trebuie să ai un talent genetic plus vreo două doctorate (și să lucrezi în echipă cu cei mai buni “experți” angajați de guvern) ca să ghicești când vine boom-ul.

Chestiunea este în fond mai simplă, dar establishment-ul nu vrea să o recunoască pentru că asta ar însemna pierderi uriașe pentru sistemului financiar și evaporarea încrederii în diplomele de la Harvard. Întrebarea corectă nu este “Poate cineva să descopere care este prețul corect al locuințelor?” – așa cum cu naivitate se întreabă economiștii mainstream; bineînțeles că nu; identificarea prețului corect este o provocare pentru antreprenori, pentru cei care vor să își asume un risc ca să câștige un profit. Întrebarea corectă este: putem stabili condițiile necesare care determină deviația în bloc a prețurilor de la tendința lor de echilibru? Ca economiști nu putem juca rolul întreprinzătorului și nu putem preciza dacă prețul unui anumit apartament este mare sau mic. Ca economiști putem spune altceva: că în anumite condiții majoritatea prețurilor încetează să mai fie relevante, să mai reprezinte cu adevărat “valoarea” respectivelor bunuri.

Despre ce condiții e vorba? Despre condițiile monetare. Singurul element care poate infecta calculul antreprenorial și care îi poate încuraja pe investitori să meargă în masă într-o direcție greșită este falsificarea monedei. Dacă umbli la cantitatea de bani din economie atunci ai afectat relevanța prețurilor. Cât de relevant mai este faptul că un teren care a costat anul trecut 50 000 de dolari se tranzacționează acum cu 100 000, dacă între timp condițiile de creditare s-au relaxat considerabil sau dacă rata dobânzii a scăzut semnificativ? Mai vorbește acest preț despre raritatea respectivului produs, despre intensitatea preferințelor cumpărătorilor? Oare s-a dublat nevoia reală de locuințe într-un an? Evident că nu.

Dacă vă uitați la graficul de mai sus vedeți că în doar câțiva ani prețurile imobiliare s-au apropiat de nivelul dinainte de criză. Oare fiindcă s-a întâmplat ceva cu cererea reală? Oare fiindcă oamenii și-au modificat preferința relativă pentru case (în defavoarea altor bunuri)? Nici vorbă. Acesta este doar efectul politicii banilor ieftini pusă la cale de guverne.

Cum ziceam, economiștii mainstream tac mâlc. În loc să pună punctul pe i, ei te amețesc cu “dacă și cu parcă”. Normal, dacă ar face altceva atunci ar înțelege toată lumea că nu merită să plătești o avere ca să-ți angajezi consultant imobiliar; nici să te îndatorezi pe viață la bănci ca să îți cumperi o garsonieră. Dar atunci ce ar mai face ei economiștii, de unde și-ar mai lua salariul? Dacă FMI nu s-ar face că plouă în perioada de boom, atunci nu ar mai putea veni cu recomandarea confiscării depozitelor bancare când se ajunge la criză! Păi se poate așa ceva? Păi nu se poate. Așa e în tenis, unii câștigă, alții trebuie să piardă.

P.S. Găsesc foarte nostim acest filmuleț

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share