18 September 2020
Home / Articole / FMI, ai probleme?

FMI, ai probleme?

Discuţiile dintre delegaţia FMI şi guvernul român sunt un pic… înţepătoare. Dacă ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu a ajuns să ne asigure că acordul cu FMI nu va eşua, atunci înseamnă că este într-adevar cazul să ne punem probleme. Bine, personal nu cred că acordul de împrumut este în pericol, însa este clar că această rundă de discuţii cu Fondul este poate cea mai dură din cele câte au fost de la semnarea acordului.

Pe de o parte, FMI ţine cu dinţii de deficitul bugetar. Este o poziţie nesustenabilă. Fondul însuşi a revizuit în jos prognoza de creştere economică, de două ori. Acum vorbeşte de creştere zero, însă acesta este scenariul optimist! Urmarea firească ar fi creşterea ţintei de deficit bugetar. Pe de altă parte, guvernul se laudă că a îndeplinit pe primul trimestru ţinta convenită cu FMI. Este fals. Cash vorbind, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetare este de 1,5% din PIB, însă dacă adăugăm datoriile restante ale bugetului faţă de agenţii economici, adică aproape 1,7 miliarde lei, ajungem la 1,8% din PIB. Guvernul trebuia să reducă aceste arierate, de la nivelul de 1,5 miliarde la sfârăitul lui 2009, însă el le-a crescut.

Apoi, ministrul Berceanu pledează explicit pentru un deficit mai mare, arătând nevoia de investiţii. Dacă această atitudine este manifestată în spaţiul public, ne putem imagina ce se întâmplă în spatele uşilor. Ministrul nu are dreptate. Chiar dacă România are nevoie de investiţii, nu are nevoie de investiţii publice. Atunci când statul generează locuri de muncă nu face altceva decât să angajeze oameni pentru slujbe de genul “sapă şanţul – umple şanţul”. Toate “investiţiile” statului sunt subvenţii, ajutoare financiare pentru a modifica profitabilitatea unor activităţi economice. Această profitabilitate dispare imediat ce statul îşi retrage sprijinul.

Romania are nevoie de investiţii, însă de investiţii private, care presupun economisire şi acumulare de capital productiv. În contextul actual, economisirea este descurajată (BNR tocmai se pregateşte să mai reducă rata dobânzii o tură), iar investiţiile sunt canalizate către speculaţii bursiere sau contracte bănoase cu statul. Nimic productiv.

Degeaba trage Fondul de ţinta de deficit bugetar. Guvernul a înteles demult că operează cu constrângeri bugetare slabe. Dacă a venit prima tranşă, o să vină şi a doua şi aşa mai departe. Dacă FMI ne-a dat bani pentru salarii şi pensii, poate să ne mai dea ceva, măcar pentru rezerva BNR.

0 Shares
Share
Tweet
Share