18 September 2020
Home / Despre criza / Flamingo – întreprinzători păcăliţi de boom

Flamingo – întreprinzători păcăliţi de boom

Visul frumos s-a terminat. Flamingo, una dintre cele mai dinamice companii din anii boom-ului economic a ajuns la lichidare. Imperiul Flamingo s-a construit pe credit bancar şi pe anticiparea creşterii vânzărilor – un sentiment niciodată validat de istorie. Cu datorii uriaşe (Mihai Marcu face o analiză detaliată) – doar cele către bănci se cifrează la circa 35 milioane euro – acţionarii Flamingo nu au mai găsit înţelegere pentru continuarea vânătorii unui profit iluzoriu. Pentru că din 2005 compania nu a mai obţinut practic profit; menţionez doar anii de graţie 2006 şi 2008 când pierderile au fost uriaşe: 13, respectiv 10 milioane euro. Şi vorbim de anii boom-ului economic, când românii s-au repezit să-şi cumpere laptopuri, maşini de spălat sau televizoare cu buletinul.

Flamingo a încercat din răsputeri să tragă de timp. Însă creditorii, ei înşişi constrânşi de povara acumulării de creanţe putrede, nu au mai avut răbdare. Acesta poate fi un semnal interesant pentru anul 2010, an în care băncile vor aloca mai puţin timp pisării rău-platnicii pentru plata datoriei restante şi se vor orienta, mai degrabă, către executarea acestora. De când aştept acest moment.

P.S. Acum se vede talentul antreprenorial al “mogulilor” români. Precum cel al lui Dan Adamescu, patronul de la Unirea Shopping Center, care a cumpăra 20% din acţiunile Flamingo chiar înainte de faliment. Nasol. Cât timp trebuie să îţi ia ca să înţelegi că singura investiţie cu adevărat sigură este asfaltarea drumurilor?

0 Shares
Share
Tweet
Share