22 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Fericiţi cei 100 000 de săraci cu duhul

Fericiţi cei 100 000 de săraci cu duhul

Pentru cei mai nevoiaşi intelectual, o cură rapidă şi la distanţă cu USH (Universitatea Spiru Haret) s-a dovedit a fi tratamentul potrivit. Promovaţi rapid în hoarda birocratică a administraţiei publice, aceştia – circa 100 000 de persoane – privesc acum cu stupoare la posibila obligaţie de a resusţine examenul de licenţă. Cum o asemenea măsură abramburistică (măsura corectă ar fi fost, desigur, desfiinţarea sistemului centralizat de acordare a diplomelor) a scandalizat partidul căruia „îi pasă” de problemele sociale, este puţin probabil ca ea să ajungă să fie pusă în practică. Ceea ce mi se pare foarte interesant; un exemplu de cum poate fi abordată „cu faţă umană” educaţia superioară. Vă daţi seama ce greu ar fi să mai treacă absolvenţii studiilor neacreditate prin încă un examen de licenţă care trebuie promovat cu nota 6? După ce au fost supuşi la o adevărată Golgotă intelectuală de către falşi profesori pe care nu i-au văzut în viaţa lor, după ce li s-a cerut să înveţe întrebări grilă cunoscute şi de strămoşii strămoşilor lor în ale studenţiei, după câte au pătimit în anii în care au putut sta liniştiţi acasă aşteptându-şi diploma – nu ca fiţoşii care chiar au frecventat sălile de curs şi bibliotecile din restul universităţilor – cum să le ceri acestor oameni să-şi mai demonstreze cunoştinţelor prin promovarea unui examen de licenţă care (groaznic!) trebuie musai promovat cu nota minimă 6?

Adevărul este că absolvenţii pe care îi deplînge azi o parte din clasa politică nu sunt, vorba lui Vanghelie, „nici cartofi, nici roşii”. Sunt de-a dreptul varză. Adică, în limbajul politico-populist, o problemă socială. Spre deosebire, se înţelege de la sine că situaţia acelor licenţiaţi de la alte universităţi, care chiar au învăţat pentru bucata de diplomă obţinută şi care au resimţit concurenţa neloială a celor de la USH, nu reprezintă o problemă socială. Ei sunt neadaptaţii unui sistem în care munca este penalizată. Şi am o vagă bănuială că sunt şi cei care oricum nu merg să voteze analfabeţii care se lăfăie pe ecranele televizoarelor.

Deoarece a comis greşeala de a nu evita evidentul, doamna ministru Andronescu a fost scoasă la tablă de colegii de partid şi riscă să rămână repetentă la materia „abilitate politică”. Domnul „Goagăl” şi compania ne-au arătat cum trebuie rezolvată problema de la Spiru Haret: prin tragerea la răspundere a miniştrilor care au închis ochii în toţi anii în care s-a prizat serios USH, în doze care au şubrezit credibilitatea învăţământului românesc. Ceea ce iarăşi mi se pare corect; şi abia aştept să văd cum partidul rozaliu îşi eutanasiază propriile cadre care, ghinion, s-au dovedit a fi oamenii nepotriviţi la locul potrivit.

0 Shares
Share
Tweet
Share