22 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / Fățărnicia “făcătorilor de opinie”: francul era o problemă, dar dolarul nu!

Fățărnicia “făcătorilor de opinie”: francul era o problemă, dar dolarul nu!

Pe 12 martie 2008, în plin boom economic, cursul dolarului era 2,38 lei, aproape identic cu valoarea francului elvețian – 2,32 lei. Astăzi, cursul dolarului este 4,18 lei, aproape identic cu cel al francului – 4,17 lei. Dolarul s-a apreciat cu 64%, dar asta nu pare să reprezinte o problemă pentru nimeni, nu văd nici un datornic mitingindu-se, nici un organ de presă nu dezbate problema. Creditele în dolari acordate de bancheri populației și firmelor reprezintă 6,8 mld. lei, aproximativ 2,3% din totalul creditului privat. Nivelul acestor datorii, deși este aproape de două ori mai mic decât al datoriilor în franci elvețieni, nu este totuși neglijabil.

Curs valutar dolar leu

Păi ce faceți fraților? Nu mai fac infarct debitorii? Nu mai avem nevoie de legea insolvenței? Nu mai faceți apel la conversia creditelor la cursul istoric? Nimic? Tăceți din gură mâlc? Ciudat…

Sau poate zarva făcută la începutul anului s-a datorat tocmai faptului că șefii organelor de presă au comis nesăbuința de a se împrumuta ei înșiși în CHF și au făcut din asta o problemă națională, așa cum ne amintește Ionuț Bălan. Ce păcălici… Între timp, după cum zice domnul Bălan și așa cum am mai notat, să urăm mult noroc guvernului, care a făcut mare show cu ani în urmă, când s-a împrumutat în dolari cu – Uau! – 6% pe an. Dar stați… că guvernul nu are nevoie de noroc. El poate să facă speculații liniștit, fiindcă sunt contribuabilii cei care achită nota de plată.

 

1 Shares
Share
Tweet
Share