20 October 2020
Home / News / Fără proprietate nu e stress. Fără stress nu e nici o criză

Fără proprietate nu e stress. Fără stress nu e nici o criză

E prima oară când aud de chestia asta, dar mi se pare foarte tare.

Ultima conferință CIFS a avut loc la Copenhaga, la mijlocul acestei luni, chiar în sediul Institutului, unde i-am cunoscut pe cei care se ocupa cu investigarea viitorului. Tema conferinței a fost “Freedom from Ownership” (”Eliberarea de proprietate”), un subiect care a stârnit destule controverse printre participanți. Această tendință începe să fie observată în special printre cei tineri, pentru care posesiunile materiale nu mai reprezintă un scop în sine, ei punând preț mai degrabă pe posibilitatea de a avea acces la diverse bunuri care le permit să “trăiască clipa” mai intens sau să aibă experiențe din cele mai diverse.

Îmi place confesiunea celor care denigrează proprietatea. Nihiliştii nu au nevoie de proprietate. Cei care îmbrăţişează deviza “După mine potopul” sunt fericiţi că pot trăi “clipa”. Să ne veselim aşadar, să uităm de copii şi de ziua de mâine, să lăsăm deoparte preocuparea burghez-retardă de a construi ceva în viaţă. Nihilişti dumneavoastră, nu aveţi de pierdut decât lanţurile, pardon, “povara proprietăţii”:

În multe orașe din lume au apărut aplicații care te ajută să intri în contact cu alți oameni din aeroport, la sosire, pentru a împărți un taxi, sau aplicații precum Sidecar, care ajută oamenii care au trasee asemănătoare prin oraș să se întâlnească și să împartă mașina. Ideea de a închiria hainele de ocazie este din ce în ce mai atractivă…

în orașe precum Paris sau Berlin, unde mulți preferă să folosească spălătoria de rufe din cartier și să plătească un abonament de acces la o rețea de închiriere de biciclete în loc să își cumpere aceste obiecte.

Să trăim aşadar la comun, să ne îmbrăcăm de la fiecare după puteri fiecăruia după nevoi, să mâncăm de la cantine şi să dăm share la toate bunurile, Şi acum bomboana de pe colivă:

Instabilitatea economică din ultima perioadă contribuie la apariția unor noi forme de colaborare și organizare a muncii, nu neapărat mai rele decât cele precedente, care implică o mai mare flexibilitate și libertate de mișcare. Iar oamenii vor simți nevoia să aibă siguranța accesului, în viitor, la toate bunurile de care au nevoie, și nu neapărat să dețină proprietăți pentru a se simți în siguranță.

Clar, la Circul Foamei te simţi în siguranţă.

În caz că aveţi reclamaţii, proteste sau reacţii adverse, vă anunţ că accept doar comentarii civilizate. Autoarea este doctorand în neuromarketing.

0 Shares
Share
Tweet
Share