18 September 2020
Home / Ideologi da' culți / Fabrica de bine – cel mai scump bine făcut vreodată

Fabrica de bine – cel mai scump bine făcut vreodată

Săptămâna trecută un post TV de știri m-a intoxicat cu relatări despre proiectul Fabrica de bine. Am aflat tot ce știam și nu voiam să mai aud despre economia socială, antreprenoriatul social… 150 de locuri de muncă nou create… moment în care am început să devin atent. Pentru că un singur lucru nu l-am auzit spus în toate aceste reportaje, interviuri, talkshow-uri: valoarea proiectului. Ca să împart suma la 150 de joburi și să văd cam cu ce preț s-au creat aceste locuri de muncă.

Azi am avut 1 minut liber pentru a-mi satisface curiozitatea și am găsit.

Valoarea totala a proiectului este de 18.073.582 lei, din care asistenta financiara nerambursabila insumeaza 16.698.525 lei.

Astfel, au fost create 150 de noi locuri de munca pentru persoane vulnerabile social (persoane cu dizabilitati si beneficiari de ajutor social) in  domeniul reciclarii si prelucrarii hartiei, al serigrafiei, al reciclarii de mase plastice si in domeniul serviciilor de tip call center.

Ceea ce înseamnă fix 120000 de lei pe cap de angajat, adică aproape 27000 de euro. Adică 70 de salarii medii nete pe economie.

Felicitări inițiatorilor! Au realizat într-adevăr ceva foarte social! Să cheltuie 27000 de euro pentru a oferi un loc de muncă temporar cuiva, fie și cu dizabilități. Cu acești bani un salariat mediu trăia 6 ani. Se puteau trimite la studii universitare aproape 40 de tineri. Puteai să faci cadou unei familii o casă. Exemplele pot continua.

La final, să vă spun ce mi s-a părut cel mai superb lucru din toată propaganda “de bine”. Întreabă reporterul: “Noi ce putem face pentru a sprijini această economie socială?” Răspunsul: “să cumpărați produsele create de acești oameni!”. Aha. Deci așa merge economia socială. Ei bine, rămâne de văzut dacă socialismul vostru va fi susținut de capitalismul celorlalți.

0 Shares
Share
Tweet
Share