7 December 2019
Home / Economişti / Exuberanță irațională: îndatorați-vă cât mai mult, să nu v-o ia alții înainte!

Exuberanță irațională: îndatorați-vă cât mai mult, să nu v-o ia alții înainte!

În caz că lumea mai avea nevoie de o nouă doză de exuberanță irațională, Tomas Spurny, director executiv BCR, a emis cugetarea zilei:

„Dacă aş fi politician în România aş spune public: trebuie să îndatorăm ţara la 60% din PIB cât mai repede posibil, asumându-ne să construim şi să oferim x mii kilometri de autostradă, să punem apă şi canalizare în ţară (…) dar cineva trebuie să spună deschis că această politică de austeritate nu va mai continua”… Datoria României costă cât cea a Italiei în prezent, este incredibil, dar este o realizare importantă. Trebuie să împrumutăm bani, pentru că acum banii sunt disponibili şi întrebarea este cât vor mai fi ei disponibili, având în vedere starea lucrurilor în Europa şi la nivel internaţional. Guvernul trebuie să aibă un singur obiectiv, să construiască infrastructură indiferent de cost, cât mai repede posibil, pentru că aşa concurezi cu celelalte ţări”

Genial. Nu pentru ideea conform căreia trebuie să construim drumuri cu orice preț – asta o spune orice român care, exasperat de risipa astronomică a statului mai are un singur dor: să treacă totuși munții pe autostradă. Nu. Ci pentru ideea că statul trebuie să se grăbească să se împrumute, acum cât sunt banii ieftini ca braga, că pe urmă nu mai apucă. Fix aceeași idee o auzeam cu ani în urmă la foarte mulți oameni. Toți se înghesuiau și se îndemnau reciproc să ia un credit și să-și cumpere cele trebuincioase. Știu familii în care mama făcea o rată să cumpere mașină de spălat, tata un credit pentru o nouă locuință iar copilul proaspăt angajat era îndemnat să-și cumpere o mașină în leasing. Sau oameni care nu îndeplineau baremul pentru un credit mare și trișau luând două credite mai mici de la două bănci simultan. Analizând retrospectiv, toate aceste persoane ar fi putut conduce BCR fără probleme.

20110514_ldp002

Mă surprinde să văd că Tomas Spurny este la fel de euforic ca oamenii necalificați în finanțe. Pe de altă parte mă întreb dacă exaltarea nu este ingredientul secret din spatele modelului de business al BCR, care a acumulat o treime credite neperformante. Căci despre prudență sau cumpătare în niciun caz nu putem vorbi. Hai să ne gândim ce se va întâmpla după ce circoteca banului ieftin va înceta, atunci când nu ne vom mai putea împrumuta la o dobândă atât de mică. Aveți mai jos un grafic cu evoluția istorică a ratei reale a dobânzii. Ce vom face atunci când costul creditului se va dubla? Mă refer la România. Acum plătim 1,7% din PIB pe dobânzi. Dacă datoria se dublează și adăugăm dublarea costului, am putea ajunge în situația de a plăti pe refinanțări și rostogoliri de credite până la 7% din PIB.

Rata reala a dobanzii

Cred că știu ce alternativă ar oferi domnul Spurny: echilibrarea bugetului printr-o nouă tăiere de salarii și de pensii că, deh, băncile sunt prea mari ca să cadă. Concluzia? Se poate să ajungem și mai rău decât pe mâna contabililor de la FMI, anume pe cea a specialiștilor cu spirit de aventură care populează acum piața financiară.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share