19 September 2020
Home / Despre criza / Exproprierea prin inflaţie se intensifică

Exproprierea prin inflaţie se intensifică

Care sunt cele mai sigure active financiare din lume? Certificatele americane de trezorerie.
Ei bine, certificatele pe 5 ani se tranzacţionează cu un premiu de risc – credit default swap (CDS) de 100 de puncte, adică de 1 punct procentual. În prezent, randamentul acestor bonduri este de 1,92%. Dacă deducem din această valoare premiul de risc amintit, obţinem un randament de 0,92%. Dar acesta este randamentul nominal, pe următorii 5 ani. Din el trebuie să scădem rata anticipată a inflaţiei pentru a obţine randamentul real. Aici e aici! Crede cineva că rata inflaţiei în următorii 5 ani va fi atât de mică (eventual negativă) încât să garanteze un oarecare randament real şi să justifice achiziţia acestor obligaţiuni?!
E puţin probabil, în ciuda lamentărilor privind pericolul deflaţiei, ca nivelul preţurilor să scadă. Probabil va creşte, şi încă agresiv, dacă gândim pe termen mediu. Aceasta înseamnă că cine cumpără acum certificate de trezorerie pe 5 ani face o mare eroare.
Desigur, lucrurile trebuie judecate comparativ. Adică trebuie să comparăm ce pierdem dacă investim în obligaţiuni de stat americane cu ce pierdem dacă investim în obligaţiunile altor state. Însă discuţia e de prisos. Ideea e că investorii (adică fondurile de pensii, adică cetăţeanul de rând… ) sunt sistematic expropriaţi de către principalele guverne, în frunte cu cel al SUA.
cds

0 Shares
Share
Tweet
Share