18 September 2020
Home / Analiză-Statistică / Execuția bugetară pe mai – semne de întrebare bolduite

Execuția bugetară pe mai – semne de întrebare bolduite

Execuția bugetară pe primele 5 luni confirmă toate semnele de întrebare (sau de exclamare) pe care le-am ridicat luna trecută, ba chiar le și îngroașă. Așadar:

  • Încasările bugetare arată o creștere nominală pe primele 5 luni de 3,7%, față de 4,4% cât arătau pe intervalul ianuarie-aprilie, vă amintesc că creșterea nominală prognozată a PIB este 5,4%, deci veniturile colectate la buget nu țin pasul cu creșterea prognozată a producției, ba chiar diferența dintre realizări și prognoze crește.
  • Veniturile bugetare ca pondere în PIB 12,7% față de 12,9% anul trecut, firesc având în vedere ce am spus mai sus.
  • Scăderea colectării TVA în termeni reali s-a accentuat, doar o creștere nominală de 1,4%. La fel impozitul pe venit, scădere chiar și în termeni nominali! Dinamica acestor impozite, esențiale pentru a ilustra mersul economiei, confirmă ipoteza că economia a dat tot ce a putut deocamdată, ba chiar a obosit în prima parte a acestui an.

TVA

  • Sunt curios cum vor arăta încasările din accize la sfârșitul anului, dinamica e volatilă, după încasările mari din aprilie a apărut o scădere bruscă, firească dacă ținem cont de reducerea vânzărilor de carburanți…

Accize

  • Venituri nefiscale în scădere cu aproape 20%! Ce face BNR, nu face profit, nu varsă și ea un ban la buget?!

La cheltuieli curente trendul s-a inversat, dacă pe primele 4 luni aveam o scădere, acum avem creștere, din cauza cheltuielilor de personal (oare cât din această creștere este determinată de creșterea salariului minim?).

Una peste alta deficitul bugetar se păstrează în ținte, s-a redus față de anul trecut, dar contabilitatea bugetară ne transmite că în economie nu se întâmplă lucruri bune. Un lucru e sigur, la buget nu plouă cu bani.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share