27 October 2020
Home / Observații / Excedentul bugetar la cota istorică pe primele 7 luni

Excedentul bugetar la cota istorică pe primele 7 luni

Trendul execuției bugetare se menține și după scăderea TVA la alimente. Conform datelor ministerului de finanțe, în luna iulie a acestui an s-a colectat ceva mai mult TVA decât în luna iulie 2014, deși 28% din coșul de consum a fost taxat doar cu 9%, în loc de 24%. Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB.

Excedent bugetarAtât pe parcursul anului trecut, cât mai ales în 2015, cauza principală a îmbunătățirii soldului bugetar este creșterea veniturilor statului, nu reducerea cheltuielilor. Deși probabil cauzele sunt diferite: în 2014 aceste venituri au fost realizate pe seama majorării poverii fiscale, în 2015 din cauza înăspririi controalelor. Una peste alta, pe primele 7 luni din 2015 cheltuielile publice au crescut cu aproape 3%, dar veniturile au sporit cu aproape 10%. Pe acest fundal, dacă nu vrem să menținem statul populist-asistențial-falimentar – mărind salariile bugetarilor, alocațiile – reducerea impozitelor este absolut necesară.

Dacă societatea civilă nu se unește pentru a reclama taxe mai mici, creșterea colectării taxelor va duce la un stat mai mare ca pondere în PIB, implicit ca forță în economie. Cu același sistem de pensii care distruge prosperitatea și împiedică acumularea de capital, cu aceleași performanțe în educație ș.a.m.d.

 

89 Shares
Share
Tweet
Share