5 June 2020
Home / Articole / Excedent bugetar record, atenție, să prăvale bugetul!

Excedent bugetar record, atenție, să prăvale bugetul!

121 Shares

Executia bugetara octombrie

Asta e stimați economiști, excedent bugetar de aproape 1,3% din PIB la finalul lunii octombrie. Cauzat de – trebuie spus răspicat – sau poate chiar urlat!  – ca să priceapă toți analiștii: creșterea veniturilor cu aproape 8% (din care creșterea veniturilor fiscale cu 10,5%), în comparație cu o creștere a cheltuielilor bugetare doar 4%. Excedentul este de 9 mld. lei. Cheltuielile de capital au scăzut față de 2014 cu 1,5 mld. lei. Așadar, reducerea investițiilor statului reprezintă doar 16% din rezultatul execuției bugetare, să nu mai plângem degeaba. Sau mai degrabă să plângem, dar nu pentru autostrăzile inexistente – care nu au existat nici când statul avea deficit – ci pentru soarta mediului privat care a fost asuprit mai abitir decât anii trecuți prin controalele ANAF. Avem excedent bugetar în ciuda reducerilor de taxe, în ciuda avertismentelor că se prăvale bugetul.

Ce mai merită adăugat? Florin Cîțu a spus esențialul:

Citu

Știu, există măsuri de creștere a salariilor deja aprobate. Dar aici e vorba de interesul național. La ce servește că am pus la cârmă un nou guvern dacă el conduce economia folosindu-se de pilotul automat setat de guvernul Ponta?

Sau mai bine hai să lăsăm filozofia. Cheltuielile publice sunt planificate prin a doua rectificare bugetară a se ridica la 249 mld. lei. La sfârșitul lunii octombrie ele au însumat 182 mld. lei. Deci ar mai rămâne de cheltuit 67 de mld. lei. Cum să cheltuiești frate 67 mld. lei în doar două luni?! Asta înseamnă că vei cheltui dublu media lunară de până acum. Această politică populistă și iresponsabilă trebuie să înceteze; guvernul nu este Moș Crăciun și nici măcar oamenii simpli nu cheltuie în acest hal cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Da, se prăvale bugetul, dar nu din cauza scăderilor de taxe, ci din cauza cheltuirii iraționale cu pomul de Crăciun electoral și cadouri pentru votanți.

121 Shares
121 Shares
Share
Tweet
Share